Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ανάρπαστα τα σπίτια των 100.000 ευρώ

Σήμερα στην κτηματαγορά παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων. Οπως τονίζει σύμβουλος ακινήτων που δραστηριοποιείται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, «τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται πραγματικός... χαμός για τα μικρά σπίτια, τα παλαιά και όσα δεν κοστίζουν πάνω από 100-150 χιλιάδες ευρώ.

Συνήθως αγοράζονται από όσους έχουν αποταμιεύσει χρήματα και δεν δανείζονται από τις τράπεζες. Εκμεταλλεύονται ακόμη και τις άτοκες δόσεις που βάζουν οι κατασκευαστές για ποσά γύρω στα 50 χιλιάδες ευρώ και τα υπόλοιπα τα πληρώνουν με μετρητά».

Δύο έως 3 δωμάτια

Οταν πρόκειται για νεόδμητα σπίτια, δεν ξεπερνούν τα 120 τ.μ. και είναι κατά κύριο λόγο 2 και 3 δωματίων. Σύμφωνα με τη δικηγόρο κ. Β. Παραμάνα, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης που μίλησε στο πρόσφατο Money Show, «οι κατοικίες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στη συμπρωτεύουσα είναι σήμερα αυτές των δύο έως τριών δωματίων, σχετικής παλαιότητας (άνω των 10 ετών) και με αξία έως 200.000-300.000 ευρώ». Πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η επισήμανση για τον ρόλο των οικονομικών μεταναστών στην προσπάθεια τής κτηματαγοράς να μην πέσει σε... κώμα. Πολλοί μετανάστες που μένουν χρόνια στην Ελλάδα και έχουν σταθερή δουλειά και εισόδημα αγοράζουν σπίτια από 20 ετών.

Το κόστος των ακινήτων αυτών δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ απαιτούνται άλλα 20-30 χιλιάδες για πλήρη ανακατασκευή. Τα διαμερίσματα δεν ξεπερνούν τα 100 τ.μ. και είναι κυρίως σε περιοχές υποβαθμισμένες.

  • 8 δισ. τζιράρισε η κτηματαγορά το 2007 από 20 δισ. ευρώ (με χαμηλότερες τιμές) το 2005.
  • 200.000 είναι τα απούλητα σπίτια μιας και χιλιάδες Ελληνες έχουν αναβάλει για το απώτερο μέλλον τις αγορές τους.
  • 20%έχουν μειωθεί σε ορισμένες περιοχές οι τιμές εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.
  • 50.000 έως 60.000 θέσεις εργασίας από την οικοδομή και συναφή επαγγέλματα αναμένεται να χαθούν εξαιτίας του φρένου στην κτηματαγορά.
  • 120 τ.μ. είναι τα μεγαλύτερα νεόδμητα για τα οποία εκδηλώνεται αγοραστικό ενδιαφέρον.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN