Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σχετικά με τους κανόνες διαφάνειας και αξιοπιστίας των πολιτικών δημοσκοπήσεων.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων τόνισαν ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και επισήμαναν την ανάγκη να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις εκλογές. Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε το νομικό κενό που υπήρχε και την ανάγκη να διασφαλιστεί θεσμικά η αξιοπιστία των πολιτικών δημοσκοπήσεων, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης το νομοσχέδιο σύντομα να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος πρότεινε ως "πιο σημαντική κύρωση" τη δημόσια διαπόμπευση και απαξίωση όσων εταιρειών αποκλίνουν από τον κώδικα δεοντολογίας. Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει νόμος του κράτους πριν από τις εκλογές, διαφορετικά "δεν έχει νόημα να συζητάμε".
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης σημείωσε ότι πρέπει να είναι σαφής ο ορισμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εταιρειών δημοσκοπήσεων και να μην υπάρχει μετοχική σύνθεση με off shore εταιρείες.
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε θετική την πολιτική βούληση που επικρατεί, "για να προστατεύσουμε το κοινό από παρελκυστικές δημοσκοπήσεις".
Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν 49 φορείς, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο για τις δημοσκοπήσεις στους βασικούς άξονές του ορίζει ότι κατά τη διενέργεια των γκάλοπ οι εταιρείες οφείλουν να διασφαλίζουν την αμερόληπτη και χωρίς επιρροές διεξαγωγή και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και να απέχουν από οποιεσδήποτε δραστηριότητες ενδέχεται να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης ως προς την αξιοπιστία τους.
Επίσης η επιλογή και η κατανομή του δείγματος γίνεται με βάση τους κανόνες της στατιστικής επιστήμης και τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία, ενώ οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 έως 300.000 ευρώ.
Παράλληλα η εταιρεία πρέπει να δίδει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της ταυτότητας της δημοσκόπησης, καθώς και στο ΕΣΡ και έπειτα από αίτημα να παρέχει συμπληρωματικές πληροφορίες και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Δικαίωμα διενέργειας δημοσκοπήσεων για λογαριασμό φορέων του δημόσιου τομέα ή των πολιτικών κομμάτων ή συνδυασμών έχουν οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων, το οποίο τηρείται στο τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ. Παράλληλα το ΕΣΡ αποφασίζει την προσωρινή ή οριστική διαγραφή της εταιρείας δημοσκόπησης από το Μητρώο, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης.
Επίσης προβλέπεται:
- Οι επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την εταιρική ή μετοχική τους σύνθεση, καθώς και κάθε μεταβολή αυτής στο τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας του ΕΣΡ.
- Οι φορείς του δημοσίου που έχουν αναθέσει δημοσκοπήσεις υποχρεούνται να αναρτούν στη σελίδα τους στο Διαδίκτυο τις επιχειρήσεις αυτές, το θέμα της δημοσκόπησης και το ύψος της αμοιβής τους.
- Παραμένει η απαγόρευση της μη δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς και της κοινοποίησης των exit polls πριν από τις 7 μ.μ. την ημέρα των εκλογών.