Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Στα 110 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος των νοικοκυριών στις τράπεζες το πρώτο 5μηνο

Mε επιταχυνόμενο ρυθμό αυξήθηκαν οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαίου έφθασαν τα 230,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Στο τετράμηνο φέτος οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονταν με ρυθμό 21,9%. Αντιθέτως στο σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του Δημόσιου Τομέα, η πιστωτική επέκταση στο πεντάμηνο εμφανίζει μικρή επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός της υποχώρησε στο 17,2% από 17,5% που ήταν στο τετράμηνο.

Πιο αναλυτικά, το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αυξάνεται με επιβραδυνόμενο ρυθμό 19,3% από 19,9% στο τετράμηνο και έφθασε στο τέλος του πρώτου πενταμήνου τα 110 δισ. ευρώ.

Τα 73 δισ.ευρώ αφορά στο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες (7,3 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι χορηγήσεις στα στεγαστικά δάνεια «φρενάρουν», καθώς στο πεντάμηνο ο ρυθμός αύξησης τους υποχώρησε στο 17,7% από 18,3% που ήταν στο τετράμηνο.

Τα 34 δισ. ευρώ (στα οποία συμπεριλαμβάνοται και 4 δισ. ευρω που έχουν τιτλοποιηθεί) αφορά στο χρέος των νοικοκυριών σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Και στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται επιβράδυνση των χορηγήσεων καθώς στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 19,2% έναντι αύξησης 19,4% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Τα υπόλοιπα 2,9 δισ. ευρώ αφορούν τις λοιπές κατηγορίες δανείων που έχουν χορηγηθεί στα νοικοκυριά. Τα δάνεια της συγκεκριμένης αυτής κατηγορίας αυξάνονται με ρυθμό 32%.

Σε αντίθεση με τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυτές προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι συνολικές τους οφειλές σε δάνεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιηθεί) και εταιρικά ομόλογα έφθασε στο τέλος Μαίου στα 120,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο πεντάμηνο με ρυθμό 24,5% έναντι ρυθμού 23,7% που είχε παρατηρηθεί στο τετράμηνο.

Στο σκέλος των καταθέσεων παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίον αυτές αυξάνουν, γεγονός που οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.

Στο σύνολο της οικονομίας καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς (repos) αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά 15% φθάνοντας τα 205,5 δισ.ευρώ. Στο τετράμηνο το σύνολο των καταθέσεων είχε καταγράψει αύξηση κατά 13,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οσον αφορά στα ταμειακά στοιχεία εκτέλεσης του Προυπολογισμού που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα στο τέλος Μαίου έφθασε τα 5,1 δισ.ευρώ (2,1% του ΑΕΠ) καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.


Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/

Οδηγός Για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Οδηγός Για το Εθνικό Κτηματολόγιο

Οι περιοχές των νομών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και οι πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας που δεν έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο είναι ο στόχος του Εθνικού Κτηματολογίου για τα επόμενα τέσσερα έτη. Συνολικά 107 περιοχές από όλη τη χώρα που καλύπτουν έκταση περίπου 3,1 εκατ. στρέμματα και 6,7 δικαιώματα ιδιοκτησίας αναμένεται να καταγραφούν στο Εθνικό κτηματολόγιο.

1. Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης

Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο/α σε κάποιες από τις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση του Ν.2308/1995. Συγκεκριμένα υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι:

- όποιος έχει πλήρη ή ψιλή κυριότητα

- όποιος είναι δικαιούχος επικαρπίας

- όποιος είναι δικαιούχος οποιασδήποτε άλλης προσωπικής ή πραγματικής δουλείας

- όποιος είναι δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης, εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης

- όποιος είναι δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος σύμφωνα με τα οριζόμενα του Ν.2664/1998

Επίσης, υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης είναι και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.)

Προσοχή: Υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχει και όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων άσχετα αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δήλωση αφορά δικαιώματα και όχι ακίνητα. Δηλαδή εφόσον ένα ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές, είτε είναι αστικό, είτε αγροτικό, είτε είναι οικοδομημένο είτε όχι, ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομο θα πρέπει να δηλωθεί από όλους όσους έχουν δικαίωμα σε αυτό το ακίνητο.

Περιπτώσεις υποχρέωσης υποβολής δήλωσης

Α) Σε περίπτωση συγκυριότητας, υπόχρεος είναι ο κάθε συγκύριος για το ποσοστό συγκυριότητάς του.

Β) Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, υπόχρεος είναι ο κάθε κληρονόμος για το κατά το μερίδιο του επί του κληρονομιαίου ακινήτου.

Γ) Σε περίπτωση μεταβίβασης της ψιλής κυριότητας με παρακράτηση της επικαρπίας, υπόχρεοι είναι τόσο ο ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου.

Δ) Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί ακινήτου, υπόχρεος είναι κάθε ιδιοκτήτης για το δικαίωμά του επί οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.

Ε) Σε περίπτωση που έχει συσταθεί πραγματική δουλεία επί ακινήτου, π.χ. διόδου, θέασης κ.λπ.. Ο δικαιούχος της δουλείας υποβάλει τη δήλωση για το δικαίωμα της δουλείας του επί ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα κυριότητας επί του δικού του ακινήτου. Ο κύριος δε του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου υποβάλει δήλωση για το δικό του ακίνητο.

ΣΤ) Σε περίπτωση χορήγησης ενυπόθηκου στεγαστικού δανείου από τράπεζα, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητάς του αλλά και η τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας.

2. Δήλωση και προθεσμίες υποβολής

Οι υπόχρεοι οφείλουν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τα έντυπα των δηλώσεων Δ1 και Δ2 του Ν.2308/1995 μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται από τον νόμο.

Για τους κατοίκους της ημεδαπής: Εντός τριών μηνών από 17/06/2008-30/09/2008.

Για του μόνιμους κατοίκους εκτός Ελλάδας: Εντός έξι μηνών από 17/06/2008-30/12/2008.

Το έντυπο Δ1 απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν τα παρακάτω δικαιώματα επί ακινήτων:

- πλήρη κυριότητα

- ψιλή κυριότητα

- επικαρπία

- άλλη δουλεία (προσωπική ή πραγματική)

Το έντυπο Δ2 απευθύνεται στα νομικά πρόσωπα αλλά και σε εκείνα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν δικαιώματα διαφορετικά από τα προαναφερθέντα στο έντυπο Δ1.

Οι δηλώσεις, καθώς και όλα τα σχετικά έντυπα, διατίθενται από τα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, τα ΚΕΠ των υπό κτηματογράφησης Δήμων, τα ΚΕΠ των Νομαρχιών και από την ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ (www.ktimatologio.gr).

3. Συμπλήρωση Δήλωσης

Η πρώτη σελίδα της δήλωσης, που αφορά τα στοιχεία του δικαιούχου, συμπληρώνεται μία φορά σε αντίθεση με τις σελίδες 2 και 3, που αφορούν τα στοιχεία ακινήτου και δικαιώματος και τις πρόσθετες πληροφορίες, συμπληρώνονται τόσες φορές όσα και τα δικαιώματα του δικαιούχου.

Προσοχή:

- Σε περίπτωση που δηλώνονται δικαιώματα σε διαφορετικούς δήμους ή κοινότητες συμπληρώνονται ξεχωριστές δηλώσεις.

- Όλα τα πεδία της δήλωσης συμπληρώνονται με κεφαλαία

- Τα πεδία με γκρι χρώμα συμπληρώνονται από τον φορέα

- Το πεδίο παρατηρήσεων, όπου αυτό υπάρχει, συμπληρώνεται από τον δικαιούχο εφόσον το επιθυμεί.

- Τα στοιχεία που αφορούν το γεωτεμάχιο συμπληρώνονται υποχρεωτικά και στη συνέχεια ανάλογα με την περίπτωση συμπληρώνονται οι ενότητες Β3 (κτίρια) και Β4 (διηρημένη ιδιοκτησία).

- Για κάθε δικαίωμα συμπληρώνεται και υποβάλλεται ξεχωριστό έντυπο σε ότι αφορά τα στοιχεία του ακινήτου.

4. Δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με τη δήλωση

Η δήλωση δεν γίνεται δεκτή εάν δεν συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω έγγραφα:

- δήλωση του Ν.2308/1995 Δ1 για φυσικά πρόσωπα και Δ2 για νομικά ή φυσικά πρόσωπα των οποίων τα δικαιώματα δεν υπάγονται στην δήλωση Δ1.

- Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα όπως π.χ. συμβόλαια.

- Αποδεικτικό καταβολής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

- Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Κατά την υποβολή της δήλωσης είναι απαραίτητη η επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).

Για την πληρέστερη και ορθότερη καταχώριση της δήλωσης καλό είναι να προσκομίζονται και τα παρακάτω έγγραφα:

- Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του οικείου Υποθηκοφυλακείου.

- Τοπογραφικό διάγραμμα, ειδικότερα σε περιπτώσεις που δηλώνεται αγροτεμάχιο ή ακίνητο το οποίο δεν διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση και ταχυδρομικό κώδικα.

- Απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας σε περίπτωση οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών.

Επίσης, σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι παρακάτω είναι απαραίτητη η συνυποβολή των σχετικών εγγράφων:

- Σε περίπτωση που το δικαίωμα επί ενός ακινήτου έχει περιέλθει στον δηλούνται δυνάμει διαφορετικών τίτλων.

- Σε περίπτωση γειτονικών ακινήτων του ίδιου ιδιοκτήτη

- Σε περίπτωση που δηλώνεται το δικαίωμα που έχει αποκτηθεί με κληρονομιά όταν ακόμη δεν έχει γίνει η αποδοχή της.

- Σε περίπτωση έκτακτης χρησικτησίας εάν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

5. Υποβολή της δήλωσης

Η υποβολή της δήλωσης μπορεί να γίνει:

Α) Στα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης από τον δηλούντα ή από τρίτο με απλή εξουσιοδότηση,

Β) Ταχυδρομικώς, με συστημένη αποστολή μέσω ΕΛΤΑ ή courier στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης,

Γ) Μέσω διαδικτύου, όπου αναλυτικές πληροφορίες, σχετικά με τον τρόπο υποβολής, υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ.

6. Πάγιο τέλος κτηματογράφησης

Για την υποβολή της δήλωσης κτηματογράφησης θα πρέπει να καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης.

Πάγιο τέλος 35 ευρώ: Καταβάλλεται στις αστικές περιοχές από τον δηλούντα, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανά δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Πάγιο τέλος 20 ευρώ: Καταβάλλεται για τους βοηθητικούς χώρους π.χ. αποθήκες, γκαράζ, όταν αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες δηλαδή όταν έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου.

Προσοχή: Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές θα καταβάλουν πάγιο τέλος μόνο για δύο δικαιώματα, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων, που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Ο υπολογισμός και η καταβολή του τέλους προηγείται της υποβολής της δήλωσης και το αποδεικτικό καταβολής επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

Για τον υπολογισμό του τέλους χρησιμοποιείται το ειδικό «Έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους Κτηματογράφισης», το οποίο διατίθεται μαζί με το έντυπο της δήλωσης Κτηματολογίου του Ν.2308/1995 (Δ1 κα Δ2).

Η καταβολή του τέλους πραγματοποιείται σε έντεκα τράπεζες με πανελλαδική δραστηριότητα και σε δύο τοπικές (Χανίων και Δωδεκανήσου).

Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ερωτήματα και απορίες διατύπωσαν χθες οι πολίτες κατά την πρώτη ημέρα της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στο Κτηματολόγιο στις 107 νέες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο με παλαιότερα προγράμματα. «Το Βήμα» κατέγραψε τα κυριότερα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας και δίνει απαντήσεις:

1. Ως πότε πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα;

Οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις 107 περιοχές καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ως τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Για τις εκπρόθεσμα υποβαλλόμενες δηλώσεις ο νόμος προβλέπει την πληρωμή προστίμου.

2. Τι γίνεται στις περιπτώσεις κατοχής ψιλής κυριότητας σε ακίνητο;

Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό να το δηλώσουν. Ειδικότερα, όποιος έχει πλήρη ή ψιλή κυριότητα ακινήτου υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, όπως και όποιος έχει επικαρπία ακινήτου ή άλλη προσωπική ή πραγματική δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερεννεαετής) και κάθε δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος. Οποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή αν κάποιος αγοράσει ακίνητο μέσα στο καλοκαίρι ή έως ότου οριστικοποιηθούν οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο σε περίπου τέσσερα χρόνια, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, άσχετα αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Υποχρέωση δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία.

3. Αν ένα ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα;

Σε περίπτωση συγκυριότητας, ο κάθε συγκύριος πρέπει να δηλώσει το ποσοστό της συγκυριότητάς του.

Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, υπόχρεος είναι ο κάθε κληρονόμος κατά το μερίδιό του επί του ακινήτου που κληρονομεί.

Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί ακινήτου, υπόχρεος είναι ο κάθε ιδιοκτήτης για το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση που έχει συσταθεί πραγματική δουλεία (π.χ. διόδου, θέασης) επί ακινήτου, δήλωση υποβάλλουν ο δικαιούχος της δουλείας για το δικαίωμα της δουλείας του επί του ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα της κυριότητάς του στο δικό του ακίνητο, ενώ ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου υποβάλλει δήλωση για την κυριότητα στο δικό του ακίνητο.

4. Αν το ακίνητο έχει αγοραστεί με ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο; Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνουν δήλωση ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητάς του και η δανείστρια τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση).

5. Δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου; Ναι. Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των 107 περιοχών, είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι αστικά.

6. Τι ισχύει σε ειδικές περιπτώσεις; Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτησιών, για τις οποίες απαιτείται η υποχρεωτική κατάθεση εγγράφων ως εξής:
Αν η κυριότητα επί ενός ακινήτου έχει περιέλθει στον δηλούντα δυνάμει διαφορετικών τίτλων (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), απαιτείται η κατάθεση όλων των τίτλων.
Αν το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, μπορεί να δηλωθεί ακόμη και αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς (ή άλλη ισοδύναμη πράξη, όπως κληρονομητήρια). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα:


* Κληρονομιά με διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται ο τίτλος του κληρονομούμενου, εφόσον υπάρχει, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

* Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται ο τίτλος του κληρονομούμενου, εφόσον υπάρχει, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.


* Σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη χρησικτησία, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβληθούν έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία, όπως λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις, κ.λπ. Από τα έγγραφα θα πρέπει να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου.

7. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Μαζί με το έντυπο της δήλωσης του νόμου 2308/ 1995 Δ1 για φυσικά πρόσωπα πρέπει να επισυναφθούν:

α) Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως συμβόλαια που έχουν γίνει από συμβολαιογράφο. Για την πληρέστερη καταχώριση της δήλωσης είναι προαιρετική η υποβολή πιστοποιητικού μετεγγραφής του οικείου υποθηκοφυλακείου. Επίσης προαιρετική είναι η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος αν πρόκειται για αγροτεμάχιο, όπως και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

β) Αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης. γ) Κατά την υποβολή της δήλωσης χρειάζεται απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και η επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Αν δεν υπάρχει ΑΦΜ, ο ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποκτήσει.

8. Πού υπάρχουν τα αναγκαία έντυπα;

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, στα ΚΕΠ ή στο www. ktimatologio.gr διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν. 2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

9. Πού θα υποβληθούν οι δηλώσεις;

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κτηματολόγιο ΑΕ δημιούργησε 76 Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις.

10. Για την υποβολή της δήλωσης πρέπει προηγουμένως να πληρωθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης;

Ναι. Η καταβολή του πάγιου τέλους αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, το τέλος είναι 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν για ένα ακίνητο υπάρχουν δύο συνιδιοκτήτες, θα καταβάλουν και οι δύο το τέλος κτηματογράφησης. Σε ακίνητα που είναι ενιαία, όπως μονοκατοικίες, δεν υποβάλλεται χωριστή δήλωση για γκαράζ και αποθήκες. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές όποιοι δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, δηλαδή περίπου ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο τέλος 1ο/οο επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφαιρουμένων από αυτήν 20.000 ευρώ.

11. Πού θα πληρωθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης;

Στις Τράπεζες Αlpha Βank, ΕGF Εurobank, Μarfin Εγνατία, Ρrobank, Αγροτική, Αττικής, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Κύπρου, Πειραιώς, Δωδεκανήσου, Χανίων.

Το αποδεικτικό καταβολής θα επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

12. Υπάρχει άλλος τρόπος υποβολής της δήλωσης;

Εκτός από την υποβολή της δήλωσης στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την καταθέσουν, μαζί με τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, με συστημένη ταχυδρομική αποστολή μέσω ΕΛΤΑ ή courier στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή μπορούν να υποβάλουν δήλωση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www. ktimatologio.gr. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα στην περίπτωση αυτή είτε θα σαρωθούν και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά είτε θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/


MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN