Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Σε δυσχερή θέση η ελληνική οικονομία, εκτιμά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Μετά την έκθεση Αλμούνια και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για τεράστιο δημόσιο χρέος, προειδοποιεί για βουτιά στο ρυθμό ανάπτυξης και ζητά τη λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει σοβαρές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί και ζητεί τη λήψη νέων σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό, νέους φόρους καθώς και ανατροπές στην αγορά εργασίας με καθήλωση μισθών και ευελιξία στο όριο απολύσεων. Παράλληλα, συνιστά σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και μεταφορές όπως λιμάνια, αεροδρόμια.

Το ΔΝΤ προβλέπει βουτιά του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ από 4% το 2007 σε 3,7% το 2008 με παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού- σε μέσα επίπεδα- στο 3,3%. Επίσης, χτυπά καμπανάκι για το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας (άνω του 93% του ΑΕΠ) αλλά και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ μιλά για «σταθερή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχώς αυξανόμενου εργατικού κόστους. Εκεί οφείλεται, σύμφωνα με το Ταμείο, το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ανέρχεται σε 13,8% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ κάνει ξεκάθαρα λόγο για κίνδυνο βουτιάς της οικονομίας μακροπρόθεσμα, οπότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «χαμηλή ανάπτυξη».

Για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το ΔΝΤ ζητεί τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και φορολογικά. Εκτός από τις συστάσεις για την περιστολή της φοροδιαφυγής, ζητά την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.

Επιπλέον, ζητείται από την κυβέρνηση να προβεί σε «διεύρυνση» των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και συνιστάται η λήψη μέτρων για τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση ή απελευθέρωση των απολύσεων, αναφέροντας ότι απαιτείται «μείωση των περιορισμών στην προστασία των εργαζομένων», ενώ βάζει στο στόχαστρο και τους κατώτατους μισθούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN