Οποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής των δηλώσεων υποχρεούται επίσης να υποβάλει δήλωση, άσχετα αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο. Οσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία (π.χ. εκκαθαριστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, διαχειριστής ακινήτου κ.λπ.) επίσης. Σε περίπτωση συγκυριότητας, υπόχρεος είναι ο κάθε συγκύριος για το ποσοστό συγκυριότητάς του. Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής υπόχρεος είναι ο κάθε συγκληρονόμος, σε περίπτωση που έχει μεταβιβαστεί μόνο η ψιλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι είναι τόσο ο ψιλός κύριος όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου.
Σε περίπτωση που έχει συσταθεί πραγματική δουλεία (π.χ. διόδου, θέασης) επί ακινήτου, γίνεται το εξής: ο δικαιούχος της δουλείας υποβάλλει δήλωση για το δικαίωμα της δουλείας του επί του ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα κυριότητας στο δικό του ακίνητο. Ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου, υποβάλει δήλωση για την κυριότητα στο δικό του ακίνητο. Σε περίπτωση που έχει χορηγηθεί ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο, υπόχρεος είναι ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα κυριότητάς του αλλά και η δανείστρια Τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση).
Υπολογισμός τέλους κτηματογράφησης: Στις αστικές περιοχές καταβάλλεται από τον δηλούντα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για κάθε δικαίωμα το ποσό των 35 ευρώ. Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο, το τέλος ανέρχεται στα 20 ευρώ ανά δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο (2) δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας, θα καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Ως αγροτική ορίζεται η περιοχή που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικισμού προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθυνθεί στο οικείο Γραφείο Κτηματογράφησης για να μάθει αν μία περιοχή είναι αγροτική ή αστική.
Καταβολή τέλους
Διαδικασία καταβολής τέλους κτηματογράφησης: Η καταβολή του τέλους θα γίνει μέσω 11 τραπεζών που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά και 2 τοπικών τραπεζών. Για τον υπολογισμό του τέλους χρησιμοποιείται το ειδικό «Εντυπο πληρωμής πάγιου τέλους Κτηματογράφησης», το οποίο διατίθεται μαζί με το έντυπο της δήλωσης. Στο έντυπο αυτό υπολογίζεται το τέλος για όσα δικαιώματα δηλώνει ένα φυσικό πρόσωπο στον ίδιο δήμο ή κοινότητα. Αν κάποιος έχει να δηλώσει δικαιώματα σε διαφορετικούς δήμους ή κοινότητες, θα συμπληρώσει ξεχωριστό έντυπο πληρωμής τέλους για καθένα από αυτούς.
Ο υπολογισμός του τέλους μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε από τον ίδιο τον δικαιούχο, ο οποίος συμπληρώνει το έντυπο, είτε, αν δεν μπορεί ο δικαιούχος, από το Γραφείο Κτηματογράφησης, όπου με βάση τη δήλωσή του για τα δικαιώματα που κατέχει, υπολογίζεται το οφειλόμενο ποσό και εκδίδεται συμπληρωμένο το έντυπο. Στη συνέχεια, ο δικαιούχος πραγματοποιεί την πληρωμή σε μία από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και επισυνάπτει το αποδεικτικό καταβολής στο έντυπο της δήλωσης.
Σε περίπτωση που κατά την επεξεργασία της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εγγράφων προκύψει ότι το οφειλόμενο πάγιο τέλος είναι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη καταβληθεί, τότε ο δηλών θα λάβει σχετική ειδοποίηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης και θα ακολουθήσει διαδικασία διόρθωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου