Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Νέας μορφής παράταση για τις δηλώσεις εθνικού κτηματολογίου

Οι ουρές επανεμφανίστηκαν στα γραφεία κτηματογράφησης, οι ρυθμοί ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλά όλα δείχνουν ότι στις 31 Οκτωβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων για το κτηματολόγιο, θα υπολείπονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δηλώσεις ιδιοκτητών και άλλες τόσες από τις τράπεζες. Το δεδομένο αυτό οδήγησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στη σιωπηρή παράταση ως τις 17 Δεκεμβρίου, αλλά μέσω ραντεβού.

Η ρύθμιση επισήμως αφορά όσους έχουν εκκρεμότητες με κληρονομιές και υποθηκοφυλακεία, αλλά μπορούν να «χωρέσουν» και όσοι άφησαν τις δηλώσεις τους για το «παρά πέντε».

*Ως «μπαμπούλα» το υπουργείο ετοιμάζει την επιβολή προστίμων σε όσους δεν θα υποβάλουν δήλωση. Η επιβάρυνση, πέρα από το κτηματόσημο, θα είναι της τάξης των 250 ευρώ για ιδιώτες και θα φθάνει έως τα 1.200 ευρώ για τις τράπεζες.

*Το φιλόδοξο πρόγραμμα της νέας γενιάς των κτηματογραφήσεων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Σουφλιά, αφορούσε την καταγραφή 6,7 εκατ. δικαιωμάτων επί ακινήτων σε 107 δήμους της χώρας. Στη συνέχεια, όμως, ο ίδιος ο υπουργός άρχισε τη «δημιουργική λογιστική» και αφαίρεσε 1,5 εκατ. δικαιώματα για ακίνητα του Δημοσίου που με βάση το νόμο δηλώνονται αργότερα, ενώ διευκρίνισε ότι άλλο ένα 1,3 εκατ. αφορά τις τράπεζες.

Κρυφό χαράτσι

Ως τα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, είχαν υποβληθεί σχεδόν 3,5 εκατ. δηλώσεις. Η εικόνα είναι πιο ικανοποιητική στην Αθήνα, όπου τις τελευταίες ημέρες κατατίθενται κατά μέσο όρο 20.000 δηλώσεις την ημέρα, έναντι 13.000 κατά μέσο όρο στο πρώτο τρίμηνο. Η αλλαγή οφείλεται κυρίως στο ηλεκτρονικό σύστημα που πλέον λειτουργεί κανονικά και μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 25.000 άτομα την ημέρα.

*Οι τράπεζες πάντως δεν φαίνεται να το πήραν «ζεστά», παρ' ότι η κρατική εταιρεία του κτηματολογίου τούς εξασφάλισε ειδικό λογισμικό για την ηλεκτρονική υποβολή δήλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ώς τώρα έχουν υποβληθεί ελάχιστα στοιχεία και μάλιστα μεσαίου μεγέθους τράπεζα κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα πάνω από 1.200 δηλώσεις χειρόγραφες!

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις όχι μόνο για δική τους περιουσία, αλλά και για όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με δάνεια. Μάλιστα από τις αρχές του χρόνου απαιτούν από τους δανειολήπτες να πληρώνουν κτηματόσημο, ενώ οι παλιοί πελάτες θα το χρεωθούν στο άμεσο μέλλον στην ήδη «φουσκωμένη» δόση του δανείου τους. Είναι το κρυφό χαράτσι του κτηματολογίου...

*Το κτηματολόγιο εκτός από τις οικονομικές επιβαρύνσεις προκάλεσε αναστάτωση σε πολλούς ιδιοκτήτες. Κληρονομιές για τις οποίες δεν είχε γίνει αποδοχή, οικογενειακές διαφορές για τα περιουσιακά, αλλά και επεκτατικές βλέψεις σε δημόσια γη ήρθαν στην επιφάνεια.

Ετσι, αρκετοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ουρές στα συμβολαιογραφικά γραφεία πριν από τη νέα ταλαιπωρία στα υποθηκοφυλακεία, που λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομής έχουν σηκώσει τα χέρια.

«Οι ουρές φθάνουν ώς το απέναντι πεζοδρόμιο», δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Γ. Διαμάντης, πρόεδρος των εργαζομένων στο Υποθηκοφυλακείο της Αθήνας.

*Ο ίδιος μάς αποκαλύπτει ότι υπάρχει υποτυπώδης μηχανοργάνωση και ότι η καταγραφή των τίτλων θα μπορούσε να γίνει μέσα σε μια τετραετία με τη διάθεση κονδυλίου της τάξης του ενός εκατ. ευρώ. «Είναι προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στα έσοδα του πρώτου υποθηκοφυλακείου της χώρας μιας εβδομάδας», υπογραμμίζει. Να σημειωθεί ότι το κόστος της κτηματογράφησης μόνο για το Δήμο Αθηναίων, με βάση το διαγωνισμό της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», είναι της τάξης των 7,6 εκατ. ευρώ.

Τα «αυθαίρετα»

«Δεν ζήτησαν καν τη βοήθειά μας», τονίζει ο συνδικαλιστής, και αποκαλύπτει ότι στην Αθήνα σε σύνολο 120 οργανικών θέσεων τα κενά ξεπερνούν τις 40 θέσεις και αντί για προσλήψεις οι ανάγκες καλύπτονται με προγράμματα του ΟΑΕΔ και μισθούς των 500 ευρώ. Γιά τον ίδιο λόγο οι μεταγραφές ακινήτων στον Πειραιά σταμάτησαν πριν από ένα χρόνο και διερωτάται: «Πώς θα δηλωθεί ακίνητο για το οποίο δεν έχει γίνει μεταγραφή;».

*Σε πολλούς δήμους εκτός λεκανοπεδίου Αττικής εκδηλώθηκε και... αντάρτικο! Αιτία η απαίτηση να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κτηματόσημο για όλα τα ακίνητα, παρά το γεγονός ότι ο νόμος 3481/2006 ορίζει ότι στις αγροτικές περιοχές και για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις οι ιδιοκτήτες πληρώνουν έως 70 ευρώ, ανεξάρτητα αν διαθέτουν πάνω από δύο αγροτεμάχια: «Είδαν τα αυθαίρετα και θεώρησαν ολόκληρη την Κερατέα... οικιστική περιοχή», μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Σταύρος Ιατρού.

*Χρειάστηκε να γίνει παρέμβαση και να εφαρμοστεί ο νόμος για τις περιοχές που εμφανίζονται ως αγροτική γη στους χάρτες, ανεξάρτητα αν πολλές ιδιοκτησίες έχουν οικοδομηθεί παράνομα.

Μάλιστα στα γειτονικά Καλύβια το δημ. συμβούλιο αποφάσισε ως αντίδραση σε αυτή την αδικία να υποβάλλονται δηλώσεις χωρίς να πληρώνεται κτηματόσημο. Τελικά ίσχυσε και σε αυτό το δήμο το ίδιο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN