Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Εγγύηση - παγίδα στα στεγαστικά δάνεια

Στις περιπτώσεις που οι τράπεζες προσδιορίζουν τις αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων και όχι των αντικειμενικών τιμών, που είναι χαμηλότερες, το δημόσιο θα γνωρίζει τα πραγματικά ποσά των τιμημάτων που καταβάλλουν οι αγοραστές των ακινήτων.
Τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου το δημόσιο να παρέχει την εγγύησή του για το 25% των ποσών των στεγαστικών δανείων που λαμβάνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις καθορίζει κοινή απόφαση την οποία υπέγραψαν πρόσφατα ο υπουργός και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου και Ν. Λέγκας.

Από το κείμενο της απόφασης, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η “M”, προκύπτει ότι το δημόσιο, για να παρέχει τις εγγυήσεις του, θα ζητά από τις δανείστριες τράπεζες, μεταξύ άλλων, και αναλυτικά στοιχεία που θα αφορούν τις αξίες των αγοραζόμενων ακινήτων, όπως αυτές υπολογίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που οι τράπεζες προσδιορίζουν τις αξίες των ακινήτων στα επίπεδα των αγοραίων και όχι των αντικειμενικών τιμών, που είναι χαμηλότερες, το δημόσιο θα γνωρίζει τα πραγματικά ποσά των τιμημάτων που καταβάλλουν οι αγοραστές των ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, αν οι δανειολήπτες αναγράφουν στα συμβόλαια τα πραγματικά ποσά που κατέβαλαν για τις αγορές των ακινήτων και όχι τα χαμηλότερα ποσά των αντικειμενικών τιμών, προκειμένου να λαμβάνουν την εγγύηση του δημοσίου για μεγαλύτερα ποσά, θα αναγκάζονται να πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους μεταβιβάσεων, σε σύγκριση με αυτούς που θα πλήρωναν εάν δήλωναν τις αντικειμενικές τιμές. Στις περιπτώσεις που δεν θα δηλώνουν τις αγοραίες τιμές αλλά τις αντικειμενικές, θα κινδυνεύουν να ελεγχθούν από τις εφορίες και να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα, καθώς τα στοιχεία για τις πραγματικές αξίες θα έχουν σταλεί από τις τράπεζες στο Γενικό Λογιστήριο και θα είναι πλέον εύκολο να αναζητηθούν και να διασταυρωθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.



ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΓΥΗΤΗ

Η υπουργική απόφαση καθορίζει επακριβώς με ποιο τρόπο και με ποιες προϋποθέσεις το δημόσιο θα εγγυάται στις τράπεζες την εξόφληση του 25% των στεγαστικών δανείων. Στην περίπτωση κατά την οποία ο δανειολήπτης θα αδυνατεί να εξοφλήσει το στεγαστικό δάνειο, το δημόσιο, ως εγγυητής, θα εξοφλεί όλες τις υποχρεώσεις που αντιστοιχούν στο 25% του κεφαλαίου του δανείου.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση:

“Η προβλεπόμενη από το άρθρο 23 του ν. 3775/2009 εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε στεγαστικά δάνεια οποιουδήποτε νομίσματος για το ποσό του δανείου πέραν του 75% του αναγραφομένου στο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο τιμήματος αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και μέχρι το 25% αυτού παρέχεται με την ακόλουθη διαδικασία:

α) Απαιτείται η έγγραφη συναίνεση των αντισυμβαλλόμενων μερών για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 23 του ν. 3775/2009 και την τήρηση των όρων του άρθρου αυτού, η οποία να προκύπτει ρητά είτε από το κείμενο της δανειακής σύμβασης είτε από πρόσθετη πράξη σε αυτήν.

β) Δικαιούχοι των δανείων είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ημεδαπών ή αλλοδαπών με μόνιμη και νόμιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

γ) Το τίμημα για το οποίο παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% του αναγραφόμενου στο αγοραπωλητήριο συμβόλαιο αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης και, σε κάθε περίπτωση, το 25% της αξίας του ακινήτου, όπως αυτή έχει υπολογιστεί με ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

δ) Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης ισχύουν για τα δάνεια που συνάπτονται από 27-4-2009 και μέχρι 31-12-2010.

ε) Το δάνειο για το οποίο παρέχεται η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ ανά δανειολήπτη. Σε περίπτωση δεύτερου δανείου για αγορά άλλου ακινήτου, δύναται να παρασχεθεί και περαιτέρω εγγύηση του δημοσίου στον ίδιο δικαιούχο, εφόσον αθροιστικά τα δάνεια δεν υπερβαίνουν το παραπάνω ποσό.

στ) Για τα εν λόγω δάνεια απαιτείται η εγγραφή εμπράγματων εξασφαλίσεων που θα διασφαλίζουν το σύνολο του χορηγηθέντος δανείου, συμπεριλαμβανομένου του εγγυημένου από το ελληνικό δημόσιο ποσού.

ζ) Για τα επιτόκια, τη συνολική διάρκεια και την εξόφληση των δανείων ακολουθείται και εφαρμόζεται η συνήθης χρηματοπιστωτική πολιτική της τράπεζας που επιλέγει ο δανειολήπτης.

η) Τα πιστωτικά ιδρύματα ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι αρμόδια για τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας του ιδιώτη και την τήρηση των όρων του άρθρου 23 του ν. 3775/2009 και της παρούσας απόφασης.

θ) Πριν από την καταγγελία της σύμβασης ή την κατάπτωση της εγγύησης, τα πιστωτικά ιδρύματα ή το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξουσιοδοτούνται να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους ή τη διάρκεια δανεισμού, ενημερώνοντας σχετικά την 25η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων, Δανείων και Αξιών του Γ.Λ.Κ.».


Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Βατερλό για τους μικρομεσαίους

Τελειωμό δεν έχει ο κατήφορος για την εθνική μας οικονομία αλλά και για τις αντοχές των μικρομεσαίων που ευθέως πλέον δοκιμάζονται από τις κυβερνητικές επιλογές. Περί τις 85.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω κρίσης, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να χαθούν ακόμη 90.000 με 100.000 θέσεις απασχόλησης. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων MARC.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησε σε μείωση προσωπικού το προηγούμενο διάστημα φτάνει το 20,1% ενώ στο προσεχές διάστημα το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι θα πραγματοποιήσει περικοπές θέσεων εργασίας φτάνει το 21%.

Την κατάσταση στην αγορά καταδεικνύει ανάγλυφα και το γεγονός ότι ενώ 9 στις 10 επιχειρήσεις διατείνονται ότι διατήρησαν ή μείωσαν τις τιμές των προϊόντων τους, το 72% δηλώνει ότι υπάρχει κάμψη των πωλήσεων.

Επίσης 3 στις 4 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Τέλος, το 47,5% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα μειώσει τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές το επόμενο εξάμηνο.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η υποβολή προτάσεων για την ένταξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νέα προγράμματα ενίσχυσης του ΕΣΠΑ. Συνολικά θα διατεθούν 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ σε περίπου 17 χιλιάδες επιχειρήσεις με το ποσοστό της επιχορήγησης να κυμαίνεται από 55%-65%.

Τα προγράμματα αφορούν επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης, των υπηρεσιών και του εμπορίου.

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου και αφορά υφιστάμενες επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων και του τομέα franchsing.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, στο πρόγραμμα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι δημόσιοι οργανισμοί και οι θυγατρικές τους, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με μορφή κοινοπραξίας, εταιρείας αστικού δικαίου και κοινωνίας.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

MYSTERY SHOPPING - ΕΡΕΥΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

Η έρευνα «αφανούς πελάτη» (MYSTERY SHOPPING) είναι μια τεχνική έρευνας marketing που μετρά την ικανοποίηση των προδιαγραφών που θέτει η ίδια η επιχείρηση αφενός μεν στη λειτουργία των σημείων διανομής και πωλήσεων αφετέρου δε στην ικανοποίηση του καταναλωτή.


Οι ερευνητές που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μέθοδο έρευνας λειτουργούν ως «τυπικοί πελάτες» μιας επιχείρησης και προβαίνουν σε αξιολογήσεις στη βάση ενός δομημένου ερωτηματολογίου. Η αξιολόγηση γίνεται μέσα από το βλέμμα ενός υποθετικού πελάτη σε σχέση με προ-αποφασισμένους ποσοτικούς δείκτες [benchmarks].


Η μεθοδολογία αυτή διαφέρει από τις τυπικές έρευνες «ικανοποίησης πελατών» (customer satisfaction). Στις τελευταίες ερωτώνται οι πελάτες μιας επιχείρησης. Στο Mystery Shopping o αξιολογητής-συνεντευκτής εισέρχεται σε λεπτομερείς παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση που παρέχει μια επιχείρηση και «φωτίζει» έτσι πλευρές που πιθανόν μένουν αδιευκρίνιστες από τις τυπικές έρευνες πελατών.


Καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της μεθόδου διαδραματίζει η εκπαίδευση και η προσωπικότητα των ερευνητών, που καλούνται να συλλέξουν δεδομένα και να αξιολογήσουν την εξυπηρέτηση σε «πραγματικό χρόνο».

Η MARKETING POWER έχει αναπτύξει δίκτυο ερευνητών, που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και ικανοί να συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτυχή πραγματοποίηση τέτοιων ερευνών.

Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Key Mystery Shopper Qualities

Honesty - never guess at anything - go back and check (99% is not good enough for our clients.)

Objectivity - for the main part we want you to be objective and report on facts, not opinions. We will in some cases ask for your personal viewpoint on what your feelings were as a ‘real’ customer. When this is the case it will be clearly stated in the questionnaire.

Be observant - know what you should be aware of and look for it.

Reliability - do what you have agreed to do - unreliable Mystery Shoppers jeopardize projects.

Self-motivation - You are working from your home base and only you can make your visits.

The identity of Mystery Shoppers is always a mystery to individual client branches, it is almost never revealed. The only occasion where it may happen is if you are asked to reward good service with an on the spot voucher. Some inquiries may ask you to give your real details, but the branch you are dealing with will still not know that these are the details of a Mystery Shopper. We profile our Mystery Shoppers in line with our client requirements, which will sometimes mean we have to send families instead of single people, younger people rather than older, males rather than females etc. To this end it is important that we maintain a broad base of Mystery Shoppers.

Our team of dedicated specialists has experience across both consumer and business-to-business market sectors. We also have the resources of GfK at our disposal. This provides our clients with a uniquely powerful resource for improving their service delivery and increasing customer satisfaction.

We undertake the full range of mystery shopping and performance measurement research - in the US, throughout North America, and Worldwide.

Προτεινόμενος Συνεργάτης:

http://www.marketingpower.gr/index1.html

What is Mystery Shopping?

Mystery Shopping is all about finding out what customers really think of a particular service. It is recognized by our clients as a valid way of evaluating the performance of their staff and the service their customers receive. Shoppers who work on our behalf as 'normal customers' evaluate in an objective manner a particular service, or service process against a number of predetermined service standards. Shoppers document their findings by way of a questionnaire and then report via the Internet. As well as answering specific objective questions on the service they receive, shoppers may be asked for their personal subjective viewpoint. This can help to capture the whole experience and give a rounded picture of the treatment a typical customer is likely to receive.

Προτεινόμενος Συνεργάτης: http://www.marketingpower.gr/index1.html

ΗΠΑ: "Λουκέτο" σε τρεις ακόμα τράπεζες

Τρεις ακόμα αμερικανικές τράπεζες προστέθηκαν στη λίστα των ιδρυμάτων που υποχρεώθηκαν σε "λουκέτο" στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας των αριθμό τους από τις αρχές του έτους στις 72. Πρόκειται για τις First State Bank και Community National Bank της Φλόριντα, και Community First Bank του Όρεγκον.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κλείσιμο των τριών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν πάγια αξίας 769 εκατ. δολ. Και καταθέσεις 662 εκατ. δολ., θα κοστίσει στην Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) 185 εκατ. δολ.

Τις καταθέσεις των δύο τραπεζών της Φλόριντα θα αναλάβει η Stearns Bank της Μινεσότα, ενώ του Όρεγκον θα αναλάβει η Home Federal Bank Άϊνταχο.

Διπλάσιες καθυστερήσεις των δανείων στην Ελλάδα

Πώς θα καλύψουν οι τράπεζες φέτος ανάγκες άνω των 4 δισ. ευρώ

Τις υψηλότερες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων εμφανίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πέραν από τις υψηλές καθυστερήσεις, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανάγκη χρηματοδότησης άνω των 4 δισ. ευρώ φέτος και άνω των 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Μέρος της ζήτησης για κεφάλαια αναμένεται να καλυφθεί από δύο μεγάλες δημοπρασίες, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, για παροχή ρευστότητας ενός χρόνου, που προγραμματίζει η ΕΚΤ. Παράλληλα, προγραμματίζονται τιτλοποιήσεις δανείων, εκδόσεις ομολογιακών δανείων, ενώ ορισμένες τράπεζες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση του υπόλοιπου μέρους από το κρατικό πακέτο στήριξης των 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές τράπεζες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, συνέχισαν τη χορήγηση στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά. Επίσης, τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση των επισφαλειών στην καταναλωτική πίστη.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN