Προτείνεται η καθιέρωση και τήρηση αυστηρά του «πόθεν έσχες» σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ειδική δήλωση στην οποία να περιγράφονται όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.
Έκπτωση από το εισόδημα του 100% των δαπανών του φορολογούμενου, εφόσον προσκομίζονται οι αντίστοιχες αποδείξεις, αυστηρή τήρηση του πόθεν έσχες, ενίσχυση των κινήτρων για ίδρυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημιουργία Σώματος Φορολογικών Ελεγκτών, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (ΙΟΦΟΜ) στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.
Ειδικότερα το ΙΟΜΟΦ προτείνει:
1. Ο υπολογισμός του φορολογητέου εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου να γίνεται με έκπτωση από το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα, του συνόλου των δαπανών που πραγματοποιεί κατ’ έτος, εφόσον προσκομίζει τις σχετικές αποδείξεις με τη φορολογική του δήλωση.
2. Ειδικά για κάθε μισθωτό και συνταξιούχο να αναγνωρίζεται έκπτωση 7.000 ευρώ άνευ αποδείξεων και από κει και πέρα όποιες αποδείξεις προσκομίζει να αφαιρούνται ως επιπλέον έκπτωση.
3. Εφαρμογή μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος όλων ανεξαιρέτως των φυσικών προσώπων. Στην κλίμακα αυτή, τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα φορολογούνται με 20%, τα επόμενα 20.000 ευρώ με 25%, τα επόμενα 20.000 ευρώ με 30%, τα επόμενα 20.000 ευρώ με 35%, τα επόμενα 20.000 ευρώ με 40% και το υπερβάλλον τμήμα του ετησίου εισοδήματος με 45%.
4. Εναλλακτική πρόταση με εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με αφορολόγητο 14.000 ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται με την προσκόμιση αποδείξεων για δαπάνες αγορών αγαθών και λήψης υπηρεσιών, και με πιο προοδευτική κλιμάκωση συντελεστών.
5. Καθιέρωση και τήρηση αυστηρά του «πόθεν έσχες» σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ειδική δήλωση που θα συνυποβάλλεται με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και θα περιγράφονται αναλυτικά όλες οι αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση οι οποίες επήλθαν την προηγούμενη χρονιά (π.χ. αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών, αποταμιεύσεων, μετοχών, συστάσεις και αυξήσεις κεφαλαίου επιχειρήσεων, αγοροπωλησίες επιχειρήσεων, και εν γένει οποιουδήποτε άλλου στοιχείου).
6. Κατάργηση των κατά ειδικό τρόπο φορολογουμένων εισοδημάτων και των πάσης φύσης απαλλαγών με εξαίρεση τα βοηθήματα, τα επιδόματα ανεργίας, πολυτέκνων, τις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, και πάσης φύσης εισοδημάτων που αποκτώνται στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής και της ενίσχυσης ασθενών κοινωνικών ομάδων.
7. Υποχρεωτικός λογιστικός προσδιορισμός του καθαρού εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις με κατάργηση του ειδικού τρόπου προσδιορισμού και φορολογίας συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων (Ε.Ι.Χ., Φ.Δ.Χ., ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, οικοδομικές επιχειρήσεις κ.λπ.).
8. Δημιουργία Σώματος Φορολογικών Ελεγκτών, στο οποίο θα προΐσταται Ειδικός Γραμματέας, όχι πολιτικό πρόσωπο αλλά τεχνοκράτης.
9. Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με αφορολόγητο όριο αξίας 300.000 ευρώ για κάθε άγαμο και για κάθε σύζυγο. Από κει και πάνω ο φόρος να κλιμακώνεται με συντελεστές 0,1% έως 0,6%.
10. Αύξηση του συντελεστή του ετήσιου ειδικού φόρου ακινήτων που καταβάλλεται από off shore κ.λπ., για ακίνητα που κατέχουν στην Ελλάδα, από 3% επί της αξίας του ακινήτου που είναι σήμερα σε 40%.
Ποιες δαπάνες προτείνεται να αναγνωρίζονται
«Σωσίβιο» στο μέτρο των αποδείξεων φαίνεται να βρίσκει το υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει το ναυάγιο των φορολογικών εσόδων, κυρίως των εισπράξεων του ΦΠΑ και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Το ΙΟΜΟΦ προτείνει να εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογουμένων τα ποσά που δαπανούν για:
Δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων και λοιπών κοινωνικών εκδηλώσεων, και δαπάνες που καταβάλλονται σε επιχειρήσεις διοργάνωσης συναυλιών.
Καφενεία - καφετέριες, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και σε κάθε είδους χώρους εστίασης - ψυχαγωγίας.
Σε μεσίτες ακινήτων, δικηγόρους (εκτός των αμοιβών για δίκες για μισθωτικές διαφορές και διαφορές μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους), λογιστές - φοροτεχνικούς, ωδεία και σχολές μουσικής, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κουρεία - κομμωτήρια, αισθητικούς, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ.
Παροχή υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης, κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού κατοικιών και πολυκατοικιών.
Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών.
Αγορά ενδυμάτων και υποδημάτων και για την επιδιόρθωση αυτών.
Αγορά επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή ή συντήρηση τους.
Αγορά βιβλίων, σχολικών ειδών, ειδών δώρων και παιχνιδιών.
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.
Αγορά ειδών λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης, κοσμημάτων, ψευδοκοσμημάτων και δερματίνων ειδών.
Μαθήματα οδήγησης, για ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, για παροχή υπηρεσιών επισκευών και συντηρήσεων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών και για αγορά ανταλλακτικών.