Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Απροθυμία μικρομεσαίων για ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ

EΞAIPETIKA περιορισμένο είναι μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένταξή τους στις δράσεις του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) παρά τη μεγάλη κινητοποίηση του αρμόδιου υπουργείου και του συνόλου των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.


Ενδεικτικό του μικρού ενδιαφέροντος, τονίζει στην «ΕΞΠΡΕΣ» επικεφαλής επιχειρηματικής πίστης ιδιωτικής τράπεζας, είναι το γεγονός ότι ενώ υπολείπονται λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τη λήξη της ημερομηνίας για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα, το ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων «μεταφράζεται» σε μόλις 5.640 αιτήσεις με ολοκληρωμένο προς ένταξη φάκελο. Σύμφωνα με το έως τώρα ενδιαφέρον, προσθέτει, οι τράπεζες εκτιμούν ότι συνολικά δεν θα υποβληθούν πάνω από 14.000 - 15.000 αιτήσεις για ένα πρόγραμμα που αρχικά προβλεπόταν ότι θα αφορά 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αριθμός που στη συνέχεια μειώθηκε στις 30.000.


Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 επιχειρήσεις που ενημερώνονται από τις τράπεζες για τη δυνατότητα υπαγωγής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, εκδηλώνουν στη συνέχεια ενδιαφέρον 6 με 7 και καταλήγουν στην υποβολή οριστικής αίτησης λιγότερες από 5.


Την ίδια στιγμή, η απουσία ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει και στη συρρίκνωση του προς διανομή ποσού, καθώς από το 1 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ΕΣΠΑ, στη συνέχεια υποχώρησε στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ απ'Α ό,τι φαίνεται το τελικό διανεμηθέν ποσό θα είναι πολύ μικρότερο.


Κύριοι ανασταλτικοί παράγοντες είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, η ανυπαρξία σχεδίων για αναπτυξιακούς σκοπούς καθώς και η αποφυγή της δέσμευσης που προβλέπεται για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα, σημειώνεται ότι το 93% των δανείων που ζητούνται αφορά κεφάλαια κίνησης και μόνο, καθώς στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιχειρήσεις καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε περιβάλλον μειωμένου τζίρου και αυξημένου κόστους, πιεζόμενες ταυτόχρονα και από την έλλειψη ρευστότητας.


Eως τις 18 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις


Eως και τις 18 Δεκεμβρίου επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τους φακέλους τους στα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 65% του προτεινόμενου προϋπολογισμού.


Τραπεζικοί σημειώνουν ότι μπορεί η κρίση να έχει οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις και να δυσκολεύει πολλές από αυτές που καταφέρνουν έως σήμερα να επιβιώνουν, ωστόσο υπάρχουν μικρές εταιρίες που μπορούν ακόμη και υπ'Α αυτές τις συνθήκες να λειτουργούν ανταγωνιστικά σε σχέση με τα μεγάλα σχήματα του εμπορίου και έχουν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης.


Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, μέσω του ΕΣΠΑ, αναμένεται να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού. Πρόκειται για κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το πρόγραμμα, απευθύνονται σε μικρές κυρίως επιχειρήσεις και θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά μέσω των τραπεζών, αποτελώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις τελευταίες προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες αυξάνοντας έτσι τα μερίδιά τους στη συγκεκριμένη κατηγορία.


Την ίδια στιγμή οι τράπεζες επιχειρούν να προσαρμόσουν τα προγράμματα που θα λανσαριστούν το επόμενο διάστημα στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση. Για τον λόγο αυτό τα δάνεια αυτά αναμένεται σε αρκετές περιπτώσεις να έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια για τα πρώτα χρόνια αποπληρωμής ή μεγάλη περίοδο χάριτος. Oπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη που σχεδιάζουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, πρόκειται κυρίως για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων που προχωρούν σε νέες επενδύσεις και επιδιώκουν να περιορίσουν τις ταμειακές εκροές το πρώτο διάστημα εφαρμογής του πλάνου τους. Επιπλέον, αναμένεται τυποποίηση προϊόντων που έως σήμερα απευθύνονταν σε μεγαλύτερα σχήματα, ώστε να μπορούν να προωθηθούν και σε μικρότερες επιχειρήσεις, κυρίως από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, ενώ επιδιώκεται και η διάδοση της έννοιας της ασφάλισης έναντι όλων των κινδύνων με τους οποίους μπορεί να έλθει αντιμέτωπη μια επιχείρηση (π.χ. συναλλαγματικός, πιστωτικός, εμπορικός).
ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
http://www.marketingpower.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN