Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Το μέγεθος της αγοράς

Η έννοια της δυναμικότητας της αγοράς, περιλαμβάνει δύο σημαντικές διαστάσεις, αυτή της πραγματικής αγοράς, και αυτή της δυνητικής αγοράς, ενώ η μεγέθυνση της αγοράς, προσπαθεί να πετύχει την κάλυψη της.

Οι διαστάσεις της αγοράς δεν είναι δοσμένες, αλλά παρουσιάζουν κινητικότητα, με την έννοια ότι η ικανοποιημένη ζήτηση, δεν είναι ίδια με την πραγματική ζήτηση, και αντίστροφα, οι πραγματικές πωλήσεις, δεν είναι αυτόματα ίσες με τις δυνητικές πωλήσεις.

Υποθέτουμε ότι έχουμε ένα προϊόν, το οποίο απευθύνεται σε μια αγορά 540.000 καταναλωτών, αλλά καταναλώνεται μόνο από 320.000, ενώ η ανά άτομο κατανάλωση είναι 15 κιλά, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 20 κιλά/ άτομο.

Υποθέτουμε ότι η επιχείρηση έχει την δυνατότητα, να αυξήσει την παραγωγή της, προκειμένου να ικανοποιήσει σε ένα άριστο επίπεδο, όλες τις απαιτήσεις, τόσο των πραγματικών καταναλωτών, όσο και εκείνων, που τώρα δεν καταναλώνουν το προϊόν.

Από τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει, το μέγεθος της πραγματικής αγοράς είναι 4.800.000 κιλά, ενώ της πραγματικής αγοράς 10.800.000 κιλά.

Η μεγέθυνση της αγοράς μέχρι της δυνητικές διαστάσεις, σε απόλυτο μέγεθος είναι 6.000.000 κιλά, ή ποσοστιαία 125%

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN