Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

«Κανόνια» στις επιχειρήσεις φοβούνται οι τραπεζίτες

Σκεπτικισμός και ανησυχία για τις πληγές που προκαλεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στο ελληνικό επιχειρηματικό σκηνικό επικρατεί στα τραπεζικά επιτελεία, τα υψηλόβαθμα στελέχη των οποίων φοβούνται έξαρση των επισφαλειών και ενδεχόμενη... πτώση ορισμένων ελληνικών επιχειρήσεων εξαιτίας του βάρους που δημιουργεί η θηλιά των δανείων. Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία φθάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, δυσάρεστα μηνύματα όσον αφορά την αυξητική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επισφάλειες έχουν «τσιμπήσει» κατά 0,20% το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις αρχές του 2008. Και να φαντασθεί κανείς ότι η Τράπεζα της Ελλάδος απαιτεί από τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τον δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση στο 3,5% -στο τέλος του 2008- από 5,4% που ήταν στο τέλος του 2007. Επί της ουσίας οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να διαγράψουν δάνεια αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, διαφορετικά θα υποστούν τη συνέπεια που δεν είναι άλλη από τη δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων, σε μία εποχή που η ρευστότητα είναι δυσεύρετη και ακριβή. Κι αν δεν το πράξουν, όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος, θα τις εξαναγκάσουμε...

Μέτρα προστασίας και φόβος
Εν μέσω της κρίσης οι Έλληνες τραπεζίτες προκειμένου να σώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών που διοικούν ήδη εφαρμόζουν αυστηρή πολιτική. Για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και αφού ο τυφώνας κτυπά την πόρτα τους οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πιο προσεκτικές σε σχέση με το παρελθόν στις χορηγήσεις νέων δανείων. Απορρίπτουν έξι με επτά αιτήσεις στις δέκα για καταναλωτικά δάνεια, ενώ τον τελευταίο μήνα απορρίπτουν δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Μολονότι στο σύνολό τους οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) έχουν περιορίσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 3,5%, τα επιτελεία επιμένουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα

Η μεγαλύτερη ανησυχία όλων είναι τι θα γίνει με τις επισφάλειες το πρώτο τρίμηνο, εξάμηνο του 2009 που λήγουν τα επιτόκια-προσφορές στα στεγαστικά δάνεια. Πρόκειται για δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία δόθηκαν στα τέλη του 2006, αρχές 2007 με επιτόκια της τάξης του 3% - 3,5% σταθερό π.χ. για δύο έτη και με την πάροδο των δύο αυτών ετών μετατρέπεται σε κυμαινόμενο, δηλαδή σε euribor -το οποίο σήμερα έχει σκαρφαλώσει έστω και οριακά πάνω από το 5%- συν ένα περιθώριο ύψους από 1,5% και πάνω.

Επιχειρηματικές νάρκες
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, ο συναγερμός έχει ήδη κτυπήσει, καθώς οι χορηγήσεις της κατηγορίας είχαν πάντοτε ως βάση το euribor συν το περιθώριο που όριζε η κάθε τράπεζα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα τμήματα χορηγήσεων προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις σε καθημερινή βάση επικρατεί αμηχανία και φόβος για το αν θα σκάσει ή όχι η βόμβα.

«Είναι γεγονός ότι η θηλιά των δανείων για ορισμένες επιχειρήσεις έχει σφίξει τόσο πολύ που δεν αναπνέουν. Ωστόσο, οι τράπεζες κάνουν ότι μπορούν για να τις κρατήσουν ζωντανές, προκειμένου να μην προκληθεί συστημικός κίνδυνος και καταρρεύσουν συμπαρασύροντας μαζί τους και άλλα θύματα», τονίζει στέλεχος τράπεζας. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι ήδη έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου από τις τράπεζες, οι οποίες πιέζουν τις επιχειρήσεις να πληρώσουν έστω μέρος των δανείων τους αξιοποιώντας τυχόν ακίνητη περιουσία που διαθέτουν και άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους.

Η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει παραδοσιακές επιχειρήσεις καταγράφεται στο σοκ που πέρασε λίγες ημέρες πριν μεγάλη επιχείρηση της χώρας με συνεργασίες σε ολόκληρη την επικράτεια, η οποία λόγω χρεών και ανεκπλήρωτων οικονομικών υποχρεώσεων βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο, η πιστώτρια τράπεζα αποφάσισε να τη «σώσει», τουλάχιστον προς το παρόν, μέσω της σοφότερης διαχείρισης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η επιχείρηση, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένεται να την τονώσει οικονομικά.

Η ΤτΕ απαιτεί από τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα να μειώσουν τον δείκτη των δανείων σε καθυστέρηση στο 3,5% -στο τέλος του 2008- από 5,4% που ήταν στο τέλος του 2007

Στο σύνολό τους οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) έχουν περιορίσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 3,5%, τα επιτελεία επιμένουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN