Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Κτηματολόγιο: Ποιες περιοχές εντάσσονται (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ)

Με την ολοκλήρωση και αυτής της καταγραφής το κτηματολόγιο θα καλύπτει τα δύο τρίτα του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι σήμερα στο Εθνικό Κτηματολόγιο έχουν ενταχθεί 7,7 εκατ. στρέμματα σε 322 περιοχές και καταγράφηκαν περίπου 6 εκατ. δικαιώματα, ενώ λειτουργούν 94 κτηματολογικά γραφεία.
Στη νέα φάση καταγραφής που αρχίζει εντάσσονται 107 νέες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται 15 δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, οι δήμοι της Αττικής και όλες οι πρωτεύουσες των νομών, που δεν είχαν ενταχθεί.
Οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι Αγίου Παύλου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευκαρπίας, Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Εχεδώρου (μόνο τα δ.δ. Νέας Μαγνησίας και Διαβατών), Μενεμένης, Νεαπόλεως, Πεύκων, Πολίχνης, Σταυρουπόλεως, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου.
Στη Βόρεια Ελλάδα εντάσσονται επίσης το δ.δ. Δράμας, το δ.δ. Αλεξανδρούπολης, το δ.δ. Κιλκίς, το δ.δ. Κοζάνης, το δ.δ. Φλώρινας, το δ.δ. Λάρισας, ο δήμος Βόλου, το δ.δ. Ξάνθης, το δ.δ. Έδεσσας, ο δ.δ. Κατερίνης και το δ.δ. Πολυγύρου.
Επίσης εντάσσονται 69 δήμοι της Αττικής και στην υπόλοιπη Ελλάδα τα δημοτικά διαμερίσματα Ναυπλιέων, Τριπόλεως, Λεβαδέων, Ζακυνθίων, Πύργου, Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Κορίνθου, Σπαρτιατών, Πρέβεζας, Σαμίων και Λαμιέων.

ΥΠΟΧΡΕΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
Οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις παραπάνω περιοχές καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ενώ οι ομογενείς και οι κάτοικοι του εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Οι ομογενείς μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους είτε με πληρεξούσιο είτε ηλεκτρονικά.
Δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε ακίνητο σε κάποια από τις 107 περιοχές που κτηματογραφούνται. Με τον όρο δικαίωμα εννοείται η πλήρης ή ψιλή κυριότητα σε ακίνητο, η επικαρπία ή οποιαδήποτε άλλη δουλεία.
Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά είτε είναι αστικά. Επίσης, αφορά όλα τα δικαιώματα πάνω στα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό να το δηλώσουν.
Στις νέες περιοχές που εντάσσονται θα λειτουργήσουν αρχικά γραφεία κτηματολογίου, θα αρχίσει η σύνταξη του κτηματολογίου με τη συλλογή των στοιχείων των ιδιοκτησιών και την επεξεργασία τους. Θα ακολουθήσουν η ανάρτηση των σχετικών πινάκων, η υποβολή ενστάσεων και η εξέτασή τους και η τελική επεξεργασία, ώστε να ολοκληρωθούν οι πίνακες.
Το αποτέλεσμα της κτηματογράφησης θα πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Κτηματολογικής Χαρτογράφησης Ελλάδος του ΥΠΕΧΩΔΕ και στην συνέχεια θα αρχίσει η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων, τα οποία είναι η μετεξέλιξη των υποθηκοφυλακείων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΑ
Στο Γραφείο Κτηματογράφησης διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του ν. 2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάπτουν οι πολίτες μαζί με το έντυπο της δήλωσής τους έχουν περιοριστεί μόνο σε απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ. συμβόλαια) και το αποδεικτικό πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης.
Στις ειδικές περιπτώσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) απαιτούνται κάποια επιπλέον έγγραφα.
Για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο Α.Ε. (www.ktimatologio.gr). Σε αυτή την περίπτωση τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και η πληρωμή του πάγιου τέλους πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα.

ΤΕΛΟΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ
Για την υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική η προηγούμενη καταβολή του πάγιου τέλους κτηματογράφησης, το οποίο στις αστικές περιοχές κυμαίνεται από 20 μέχρι 35 ευρώ ανάλογα με το είδος του ακινήτου και καταβάλλεται από όλους τους συνιδιοκτήτες ξεχωριστά. Όπως εξηγεί στέλεχος της Κτηματολόγιο Α.Ε., “το νομικό πλαίσιο προβλέπει την καταβολή τέλους κτηματογράφησης, που ανέρχεται σε 35 ευρώ ανά δηλούμενο δικαίωμα, για δικαιώματα σε σπίτια, οικόπεδα, ακίνητα, καταστήματα, δηλαδή στα βασικά ακίνητα. Εάν για ένα ακίνητο δηλώνεται δικαίωμα από δύο άτομα, λόγου χάρη από συζύγους ή από αδέλφια, θα πρέπει να πληρώσουν και οι δύο από 35 ευρώ. Όταν πρόκειται για βοηθητικό χώρο, όπως θέση σε γκαράζ, αποθήκη που έχει ποσοστά επί του οικοπέδου, τότε το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ”.
Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.
Εκτός όμως από το τέλος που θα καταβληθεί με τη δήλωση του ακινήτου, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, να δώσουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ το ένα τις χιλίοις από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση δεν πληρώνει ο κάθε δικαιούχος ξεχωριστά, αλλά το ποσό μοιράζεται ανάμεσα στους συνιδιοκτήτες. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί με βάση λογαριασμούς που θα αποσταλούν στα σπίτια των ιδιοκτητών.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μετά την υποβολή των δηλώσεων συντάσσονται προσωρινά κτηματολογικά διαγράμματα και πίνακες. Στη σύνταξή τους, εκτός των δηλώσεων και των τίτλων, λαμβάνονται υπόψη τα τοπογραφικά σχέδια του Οργανισμού Κτηματογράφησης και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), τα στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΟΚΧΕ από άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δημόσιες, δημοτικές ή κοινοτικές και με επιτόπια έρευνα.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν αντιρρήσεις μπορούν να υποβάλλουν ένσταση εντός 80 ημερών, ενώ όσοι διαμένουν στο εξωτερικό έχουν προθεσμία τεσσάρων μηνών. Οι ενστάσεις εξετάζονται σε πρώτο βαθμό από τριμελή επιτροπή που αποτελείται από έναν ειρηνοδίκη ή νομικό ή συμβολαιογράφο, από έναν αγρονόμο - τοπογράφο μηχανικό και από έναν εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιτροπή αποφαίνεται για τις ενστάσεις εντός διμήνου με βάση όλα τα νόμιμα αποδεικτικά που προσκομίζονται και ακολουθεί δεύτερη ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, που πιθανόν να είναι αναμορφωμένοι. Στην συνέχεια έχει το δικαίωμα ο κάθε θιγόμενος ιδιοκτήτης να ασκήσει ένσταση εντός 60 ημερών.
Οι ενστάσεις στη δεύτερη ανάρτηση εξετάζονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή που αποτελείται από έναν πρωτοδίκη ή ειρηνοδίκη με τριετή τουλάχιστον υπηρεσία, έναν αγρονόμο-τοπογράφο μηχανικό και έναν νομικό ή συμβολαιογράφο. Η δευτεροβάθμια επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις και το αρμόδιο γραφείο κτηματολογίου αναμορφώνει τα κτηματολογικά διαγράμματα με βάση τις αποφάσεις τις δευτεροβάθμιας επιτροπής. Αμέσως μετά και αφού προηγηθούν νομικές διαδικασίες εκδίδεται διαπιστωτική πράξη περαίωσης της όλης διαδικασίας κτηματογράφησης και το γραφείο κτηματολογίου προχωρά σε πρώτες εγγραφές στα βιβλία για όλα τα ακίνητα που κτηματογραφήθηκαν και χορηγεί ανάλογες βεβαιώσεις στους δικαιούχους.
Σε περίπτωση που ένα ακίνητο εμφανίζεται αγνώστου ιδιοκτησίας, επειδή δεν θα έχει δηλωθεί, υπάρχει η δυνατότητα στον κάτοχο τίτλου ιδιοκτησίας να καταθέσει αγωγή εντός πενταετίας, για να διεκδικήσει την εγγραφή του ακινήτου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το ΥΠΕΧΩΔΕ στις αρχές Ιουνίου θα θέσει σε λειτουργία τον ειδικό τετραψήφιο αριθμό 1015 για την καλύτερη τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ από αύριο Δευτέρα αρχίζει μεγάλη ειδική ενημερωτική καμπάνια. Τέλος στη Θεσσαλονίκη ειδικό κέντρο εξυπηρέτησης των πολιτών θα λειτουργεί στην Αγγελάκη 4, τηλ. 2310 370500.

Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/


MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN