Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Πρώτοι στη... μείωση μισθών οι Ελληνες


Η Ελλάδα είναι -μαζί με το Βέλγιο- οι μόνες κοινοτικές χώρες στις οποίες ο ρυθμός της μέσης αύξησης των κατώτατων μισθών τους μειώθηκε κατά την περίοδο 2000-2008.

Σύμφωνα με έρευνα της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Γιούροστατ), ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ήταν το 2000 534 ευρώ και το 2008 έφθασε στα 681 ευρώ. Με βάση αυτούς τους δύο αριθμούς, η Γιούροστατ υπολογίζει ότι ο κατώτατος ονομαστικός μισθός αυξήθηκε στη χώρα μας κατά μέσο όρο ετησίως με ρυθμό της τάξης τού +3.1% .

Ομως ο πραγματικός κατώτατος μισθός των Ελλήνων μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης τού -0.5%.

Ο πίνακας
Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, μόνο η Ελλάδα εμφανίζει κατά την περίοδο 2000-2008 μείωση του μέσου ετήσιου ρυθμού των πραγματικών μισθών της και το Βέλγιο, αλλά αυτό σε μικρότερο βαθμό (-0.2%).

Τον Ιούλιο του 2008 οι επίσημοι κατώτατοι μισθοί στις χώρες-μέλη της Ενωσης κυμαίνονταν μεταξύ 112 ευρώ (Βουλγαρία) και 1.610 ευρώ (Λουξεμβούργο). Το «άνοιγμα-απόσταση» δηλαδή μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου κατώτατου μισθού είναι 1 προς 14.

Αν μεταφραστούν όμως αυτοί οι κατώτατοι μισθοί σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης (ΜΣΑΔ), το «άνοιγμα-απόσταση» μεταξύ τους μειώνεται στο 1 προς 7, και τελευταία χώρα με τον «πραγματικά» κατώτατο απ όλες τις άλλες μισθό δεν είναι πλέον η Βουλγαρία αλλά η Ρουμανία, ενώ το Λουξεμβούργο εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση.



MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN