Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Στον «επιχειρηματικό στίβο» ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς

Επιχειρηματίες γίνονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι Θεσσαλονικείς, τάση που επιβεβαιώνεται και το 2007 από τα στοιχεία του μητρώου επιχειρήσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Σύμφωνα με αυτά, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε πέρσι κατά 9,8%, σε σχέση με το 2006, ενώ οι διαγραφές επιχειρήσεων όχι απλά δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν οριακά (-0,7%).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών του ΕΕΘ, «φτερά» στην επιχειρηματικότητα δίνουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, αλλά και η μακροχρόνια ανεργία που, όπως φαίνεται, «εξαναγκάζει» πολλούς Θεσσαλονικείς στην ανάπτυξη και διατήρηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως διεξόδου για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Βάσει της ετήσιας έκθεσης κινητικότητας επιχειρήσεων, που δημοσιοποίησε σήμερα το ΕΕΘ, δίπλα στους «παραδοσιακούς» κλάδους επιχειρηματικότητας -όπως λιανεμπόριο, εστίαση και κατασκευές- έχουν αρχίσει να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους και νέες δραστηριότητες, όπως αυτοί της φυσικής ευεξίας και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά, το ΕΕΘ κατέγραψε πέρυσι 6.000 εγγραφές και 3.751 διαγραφές επαγγελματιών, έναντι 5.411 και 3.779 αντίστοιχα, το 2006. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2007 προέκυψε ένα «πλεόνασμα» 2.249 επιχειρήσεων (+27,4%, σε σχέση με το 2006). Οι 4.992 εγγραφές είναι ατομικές και οι 1.008 εταιρικές. Από τις εταιρικές, οι 608 είναι ομόρρυθμες και οι 164 ετερόρρυθμες (σύνολο 772), νομική μορφή που προτιμούν κυρίως οι μικρομεσαίοι.

Κάμψη και ανάκαμψη
Το λιανεμπόριο και οι κλάδοι εστίασης και κατασκευών - ακινήτων πρωταγωνιστούν ως επιλογή για την ίδρυση νέας επιχείρησης. Πάντως, στο λιανεμπόριο διακρίνεται κάποια αβεβαιότητα, αφού μπορεί μεν να δημιουργήθηκαν 1.419 νέες επιχειρήσεις, αλλά μέσα στη χρονιά διέκοψαν τη λειτουργία τους άλλες 1.138. Σχεδόν «ισοσκελισμένη» είναι η κατάσταση και στην εστίαση (850 εγγραφές-802 διαγραφές).

Κάμψη παρατηρείται στο ρυθμό αύξησης επιχειρήσεων στον κλάδο των κατασκευών - ακινήτων: οι εγγραφές του 2007 ήταν 755 από 892 το 2006, ωστόσο οι επιχειρήσεις του χώρου φαίνεται ότι εξακολουθούν να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης (264 διαγραφές το 2007 και 326 διαγραφές το 2006).

Αντίθετα, δυναμική πορεία (με τις εγγραφές να υπερτερούν σημαντικά των διαγραφών) εμφανίζουν οι εξής κλάδοι: οδικές μεταφορές (392 εγγραφές-75 διαγραφές), διαφήμιση (92 εγγραφές-30 διαγραφές), γραμματεία- μετάφραση (81 εγγραφές-29 διαγραφές), υπηρεσίες φύλαξης (30 εγγραφές-11 διαγραφές), κομμωτήρια-κουρεία (74 εγγραφές-39 εγγραφές), επιχειρηματικές συμβουλές (114 εγγραφές-42 διαγραφές), εκδόσεις λογισμικού (102 εγγραφές-48 διαγραφές),φυσική ευεξία (23 εγγραφές-επτά διαγραφές) και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (14 εγγραφές-μηδενικές διαγραφές).

Marketing Power

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Thessaloniki's Marketing Consultants


7 συμβουλές για να έχετε ‘παντοτινούς’ πελάτες (ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ)

7 συμβουλές για να έχετε ‘παντοτινούς’ πελάτες
(ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ)


1) Κρατήστε τις υποσχέσεις σας: Πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων επικεντρώνονται στους τρόπους με τους οποίους θα κρατήσουν τους πελάτες τους και αγνοούν το γεγονός ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτό που οι ίδιοι διατείνονται. Πρώτα, εξασφαλίστε ότι αυτό που προσφέρετε αξίζει τη μακροπρόθεσμη αφοσίωση του πελάτη και έπειτα αναζητήστε τρόπους για να το καλλιεργήσετε.

2) Αντιμετωπίστε τους νέους πελάτες σαν παλιούς: Ένα άλλο εμπόδιο στη διατήρηση των πελατών είναι οι ανατροπές. Πολλές επιχειρήσεις περιμένουν από τους πελάτες να «αποδείξουν» την αξία τους πριν καν αρχίσουν να κάνουν βήματα για να εδραιώσουν τη μεταξύ τους σχέση. Λάθος! Προσεγγίστε τους πελάτες σαν να πρόκειται να παραμείνουν κοντά σας για πάντα. Μην τους υπενθυμίζετε την προθεσμία πληρωμής πριν καν προκύψει καθυστέρηση! Αν τους αντιμετωπίζετε, εξ’ αρχής, με σεβασμό και είστε σίγουροι ότι πληρώνουν εγκαίρως, τότε θα μπορέσετε να συνάψετε μακροπρόθεσμες σχέσεις μαζί τους, που βασίζονται στην αφοσίωση.

3) Η διαφορά είναι στην υπέρβαση: Μετά τα βασικά βήματα, ένας τρόπος για να κερδίσετε παντοτινούς πελάτες είναι να υπερβαίνετε διαρκώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Καθορίστε τη βάση μιας υπηρεσίας ή ενός προϊόντος και κάντε κανόνα σας την υπέρβαση αυτής της βάσης. Προσφέρετε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες σας, που ποτέ δεν περιμένουν από σας!

4) Δώστε βάση στον πελάτη και όχι στα έσοδα που αποφέρει: Ένα πολύτιμο στοιχείο για την παντοτινή αφοσίωση ενός πελάτη είναι να δίνετε περισσότερη προσοχή στις ανάγκες και τις προτιμήσεις του παρά στην αύξηση των εσόδων σας. Φυσικά, και τα έσοδα είναι σημαντικά. Η μακροπρόθεσμη, όμως, οικονομική ευρωστία απορρέει από τους πιστούς πελάτες.

5) Διαπλάστε αφοσιωμένους υπαλλήλους: Η αποτελεσματική στρατηγική για να κερδίσετε μακροπρόθεσμους πελάτες δεν υπάρχει στο κενό. Αντιμετωπίστε τους υπαλλήλους σας σαν είναι πελάτες που θέλετε να τους κρατήσετε για πάντα κοντά σας. Αυτό, ενθαρρύνει το προσωπικό να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τους πελάτες, και είναι μια καλή ιδέα για να δίνετε συνεχώς έμφαση στο υποστηρικτικό και γεμάτο κατανόηση εργασιακό περιβάλλον.

6) Κάντε τους πελάτες να θέλουν διαρκώς να συνεργάζονται μαζί σας: Καλές είναι οι εκπληκτικές υπηρεσίες και τα εξαιρετικά προϊόντα, αλλά ποτέ δεν βλάπτει να δελεάζετε τους πελάτες σας με μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Ανανεώστε τα προϊόντα σας και την επιχείρησή σας.

7) Να είστε επιλεκτικοί με τους πελάτες σας: Ορισμένοι άνθρωποι δεν είναι γραφτό να γίνουν παντοτινοί πελάτες σας. Είναι γεγονός, επίσης, ότι μερικοί πελάτες είναι μπελάς! Παρακολουθήστε τι είναι αυτό που ικανοποιεί έναν πελάτη. Αν κοστίζει πολύ ή απαιτεί πολλές ώρες εργασίας, ίσως είναι καλύτερα να επενδύσετε τις δυνάμεις σας αλλού. Τελικά, είναι μύθος ότι όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι παντοτινοί.

Marketing Power

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Thessaloniki's Marketing Consultants


MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN