Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008

Δικτύωση - Networking (by Thessaloniki's Marketing Consultants)

Δικτύωση (Networking)

Η δικτύωση είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στον επιχειρηματικό κόσμο. Η αποτελεσματική δικτύωση μπορεί να αποδειχθεί ο καλύτερος τρόπος μάρκετινγκ και, επίσης, μία από τις οικονομικότερες λύσεις. Εάν θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό στη δικτύωση, θα λέγαμε ότι "δικτύωση λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει μια προγραμματισμένη εκδήλωση ή συγκέντρωση με πρωταρχικό στόχο τη γνωριμία με άλλους". Ο σκοπός της δικτύωσης εξαρτάται από τις επιδιώξεις του καθενός, ωστόσο, ο βασικός στόχος είναι να συναντήσετε κόσμο και ο κόσμος να συναντήσει εσάς. Με άλλα λόγια, έχετε την ευκαιρία να παρουσιάσετε τον εαυτό σας και την επιχείρησή σας στα πλαίσια μιας χαλαρής, κοινωνικής εκδήλωσης. Συχνά αποδεικνύεται ιδιαίτερα χαλαρή και ευχάριστη για όλους όσοι συμμετέχουν.
Θεωρητικά, σε κάθε κοινότητα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να δικτυωθείτε μέχρις ενός σημείου. Για έναν ιδιοκτήτη μίας καινούριας μικρής επιχείρησης, το πιο παραγωγικό σημείο εκκίνησης είναι συνήθως η επικοινωνία με ένα τοπικό εμπορικό επιμελητήριο ή κάποιον άλλο φορέα του κλάδου του. Τα περισσότερα εμπορικά επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις λειτουργούν με συνδρομές των μελών, οι οποίες μπορεί να ανέρχονται σε σημαντικό ποσό. Για να είστε βέβαιοι ότι ο φορέας που επιλέξατε είναι ο κατάλληλος για εσάς, πριν γίνετε μέλος και καταβάλετε τη συνδρομή, είναι συνήθως αποδεκτό να επισκεφθείτε αρχικά την ομάδα δωρεάν, ως φιλοξενούμενος. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την ομάδα, να εξοικειωθείτε με αυτή και να βεβαιωθείτε ότι είναι η σωστή για εσάς χωρίς να καταβάλλετε χρήματα.

Μπορεί να θέλετε να επισκεφθείτε και πιθανώς να εγγραφείτε σε διάφορα επιμελητήρια ή φορείς, αλλά ο,τιδήποτε και αν επιλέξετε να κάνετε, να ξέρετε ότι θα αποδώσει μόνο εάν το αξιοποιήσετε. Η τακτική παρουσία σας στις συναντήσεις είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματική δικτύωση. Όσο πιο τακτικά παρευρίσκεστε στις συναντήσεις, τόσο περισσότεροι θα σας αναγνωρίζουν, τόσους περισσότερους θα γνωρίζετε και αυτό θα σας διευκολύνει στο να επιτύχετε το στόχο σας. Οι υπόλοιποι θα μάθουν για εσάς και την εταιρεία σας, θα απευθυνθούν σε εσάς και εσείς θα κάνετε το ίδιο για να τους το ανταποδώσετε. Οι γνωριμίες και η "προφορική" διαφήμιση είναι ανεκτίμητες και εξαιρετικά αποτελεσματικές μέθοδοι.
Για να επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τις συναντήσεις δικτύωσης, σας παραθέτουμε κάποιες οδηγίες που θα ‘ταν καλό να ακολουθήσετε:
• Πηγαίνετε νωρίς. Εάν φτάσετε νωρίτερα από τους υπόλοιπους της ομάδας, θα έχετε οπωσδήποτε την ευκαιρία να γνωριστείτε με όλους.
• Πηγαίνετε με ένα στόχο. Πριν τη συνάντηση, θέστε ένα στόχο για τη συγκεκριμένη ημέρα και επιδιώξτε τον. Μην πάτε στη συνάντηση νωθρά και με συγκεχυμένες σκέψεις. Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν τη συνάντηση, για να μπορέσετε να συγκεντρωθείτε.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας τις επαγγελματικές κάρτες σας ή και διαφημιστικά φυλλάδια της επιχείρησής σας.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας μια τσάντα ή ένα χαρτοφύλακα για να τοποθετήσετε το υλικό και τις επαγγελματικές κάρτες που θα συγκεντρώσετε.
• Ανταλλάζετε χειραψία με όποιον γνωρίσετε.
• Μην σχηματίσετε πηγαδάκια με συνεργάτες και φίλους. Είναι πιο εύκολο να σας προσεγγίσουν εάν δεν δείχνετε απορροφημένος σε άσκοπες συζητήσεις.
• Μην διστάσετε να πλησιάσετε ανθρώπους που δεν γνωρίζετε και να συστηθείτε.
• Φοράτε πάνω σας ένα καρτελάκι με το όνομά σας ή την επαγγελματική σας κάρτα.
• Μην προβάλλετε σε υπερβολικό βαθμό εσάς ή την εταιρεία σας. Οι συναντήσεις δικτύωσης έχουν κοινωνικό και ημι-επίσημο / χαλαρό χαρακτήρα.
• Κάντε ό,τι μπορείτε για να συγκρατείτε τα ονόματα όσων γνωρίζετε.
Εάν και είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε για τη συνάντηση ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, είναι επίσης πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι η εμφάνισή σας είναι η κατάλληλη για τη συγκέντρωση. Η εμφάνισή σας είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι άλλοι. Δυστυχώς, οι εντυπώσεις που μπορεί να δημιουργηθούν για εσάς ή την εταιρία σας πριν καν μιλήσετε βασίζονται μόνο στην εμφάνισή σας. Δεδομένου αυτού, είναι πολύ σημαντικό να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες.

Φροντίστε να είστε περιποιημένοι και το πιο σημαντικό: να είστε ο εαυτός σας. Εάν νιώθετε άνετα με την εμφάνισή σας, η αυτοπεποίθησή σας θα αποδειχθεί σίγουρο πλεονέκτημα.

Μετά τη συνάντηση, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε έγκαιρα με τους ανθρώπους που γνωρίσατε. Εάν κάποιος ενδιαφέρθηκε για την εταιρεία σας, μην περιμένετε δύο ή τρεις εβδομάδες για να επικοινωνήσετε μαζί του. Έως τότε, μπορεί να σας έχει ξεχάσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τηρήσετε οποιαδήποτε υπόσχεση δώσατε. Εάν είπατε σε κάποιον ότι θα του τηλεφωνήσετε για πληροφορίες, φροντίστε να το κάνετε! Έχει μεγάλη σημασία να είσαστε αξιόπιστος και έμπιστος, ώστε οι προσπάθειες δικτύωσής σας να αποδώσουν πραγματικά.

Η δικτύωση μπορεί να είναι δαπανηρή λόγω των συνδρομών, των εισφορών, των γευμάτων, κ.λ.π., αλλά εάν γίνει αποτελεσματικά, μπορεί να αποδειχθεί μια ανεκτίμητη επένδυση στην επιχειρηματική σας επιτυχία.

Χρήσιμες συνδέσεις (THESSALONIKI'S MARKETING CONSULTANTS)

* Academy of Marketing

* Academy of Marketing Science

* Advertising Research Foundation

* American Academy of Advertising

* American Marketing Association

* Asia-Pacific Marketing Federation

* Association for Consumer Research

* Association for Qualitative Research

* Association Française du Marketing

* Business Marketing Association

* Chartered Institute of Marketing

* Direct Marketing Association

* e-Marketing Association

* European Marketing Academy

* European Society for Opinion & Marketing Research (ESOMAR)

* Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ

* Federation of European Direct Marketing

* Hong Kong Institute of Marketing

* Hospitality Sales & Marketing Association International

* Institute of Public Relations

* International Advertising Association

* Japan Marketing Association

* Marketing Institute of Ireland

* Marketing Institute of Singapore

* Marketing Management Association

* Marketing Research Association

* Market Research Society

* Product Development & Management Association

* Professional Marketing Research Society

* Promotion Marketing Association

* Society for Consumer Psychology

* Society for Marketing Advances

* Society on Marketing Science (Canada)

* World Association of Internet Marketers

* World Association for Public Opinion Research

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN