Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - MARKETING LINKS

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ - MARKETING LINKS


Marketing Power

ESOMAR

sportstrategies

Marketing week

Marketing Research Association

Marketing Science Institute

Market Research Portal

Market Research Society

American Marketing Association (AMA)

Advertising & Marketing Review

Professional association site

Sports Marketing Surveys

Marketing Week is the UK's leading weekly news magazine for marketing, advertising and media professionals.

Home site for the Chartered Institute of Marketing

Marketing links directory - includes businesses, organizations and individuals covering all fields of Marketing.

AcademyofMarketing

AcademyofMarketingScience

AdvertisingResearchFoundation

AmericanAcademyofAdvertising

AmericanMarketingAssociation

Asia-PacificMarketingFederation

AssociationforConsumerResearch

AssociationforQualitativeResearch

AssociationFrançaiseduMarketing

BusinessMarketingAssociation

CharteredInstituteofMarketing

DirectMarketingAssociation

e-MarketingAssociation

EuropeanMarketingAcademy

EuropeanSocietyforOpinion&MarketingResearch(ESOMAR)

ΕλληνικόΙνστιτούτοΜάρκετινγκ

FederationofEuropeanDirectMarketing

HongKongInstituteofMarketing

HospitalitySales&MarketingAssociationInternational

InstituteofPublicRelations

InternationalAdvertisingAssociation

JapanMarketingAssociation

MarketingInstituteofIreland

MarketingInstituteofSingapore

MarketingManagementAssociation

MarketingResearchAssociation

MarketResearchSociety

ProductDevelopment&ManagementAssociation

ProfessionalMarketingResearchSociety

PromotionMarketingAssociation

SocietyforConsumerPsychology

SocietyforMarketingAdvances

SocietyonMarketingScience(Canada)

WorldAssociationofInternetMarketers

WorldAssociationforPublicOpinionResearc

Λειτουργίες Mάρκετινγκ

Λειτουργίες του μάρκετινγκ

Οι λειτουργίες του μάρκετινγκ είναι καθολικές, με την έννοια ότι πρέπει να εκτελεστούν σε όλα τα συστήματα μάρκετινγκ.
Οι λειτουργίες αυτές είναι:
  • Η λειτουργία της αγοράς, που σημαίνει τη διαδικασία της εκτίμησης των προϊόντων και των υπηρεσιών.
  • Η λειτουργία της πώλησης, που σημαίνει την προώθηση ενός προϊόντος. Περιλαμβάνει την προσωπική πώληση, τη διαφήμιση και άλλες μεθόδους μαζικών πωλήσεων. Είναι η περισσότερο γνωστή λειτουργία και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι είναι η μόνη λειτουργία του μάρκετινγκ.
Οι δύο παραπάνω λειτουργίες περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες εκείνες που απαιτούνται για τη μεταβίβαση της κυριότητας των προϊόντων.
  • Η λειτουργία της μεταφοράς, που σημαίνει τη μετακίνηση των αγαθών από τη μια περιοχή στην άλλη.
  • Η λειτουργία της αποθήκευσης, που σημαίνει την ύπαρξη και διατήρηση των αγαθών για την αντιμετώπιση της ζήτησης στον επιθυμητό χρόνο.
  • Η τυποποίηση και διαβάθμιση, που περιλαμβάνει την ταξινόμηση των προϊόντων ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα. Η τυποποίηση διευκολύνει την αγορά και την πώληση, γιατί αποφεύγεται έτσι η καθυστέρηση για εξέταση και δειγματοληψία.
  • Η χρηματοδότηση, που παρέχει τα αναγκαία κεφάλαια, τις απαραίτητες πιστώσεις για την παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προώθηση, πώληση και αγορά των προϊόντων.
  • Η ανάληψη κινδύνου, που περιλαμβάνει την αβεβαιότητα που συνδέεται με τη διαδικασία του μάρκετινγκ. Καμιά επιχείρηση δεν είναι βέβαιη ότι οι πελάτες θα θέλουν να αγοράσουν τα προϊόντα της. Τα προϊόντα μπορεί επίσης να καταστραφούν, να κλαπούν ή και να μη χρειάζονται πια (οικονομική απαξίωση).
  • Συσκευασία, που περιλαμβάνει την τοποθέτηση των προϊόντων σε ειδικό συσκευαστικό υλικό για να τα κάνει πιο ελκυστικά στον αγοραστή και να τα προστατέψει από διάφορους φυσικούς κινδύνους.
  • Η λειτουργία της πληροφόρησης της αγοράς, που περιλαμβάνει τη συλλογή, ανάλυση και διανομή πληροφοριών απαραίτητων για τον προγραμματισμό, εκτέλεση και έλεγχο των δραστηριοτήτων του μάρκετινγκ.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ)

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τα τελευταία χρόνια ο όρος "σύμβουλος επιχειρήσεων" έχει ιδιοποιηθεί για άλλες χρήσεις, για να σημάνει μερικές φορές τη συμβατική σχέση μεταξύ ενός ανθρώπου με τον προηγούμενο εργοδότη του, ή ακόμα και για να αντικαταστήσουν την λέξη "πωλητής". Εάν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων θέλουν να δείξουν την αξία τους, πρέπει να δώσουν αξία στους πελάτες τους. Τι δίνει λοιπόν ένας σύμβουλος επιχειρήσεων στους πελάτες του; Tρεις περιοχές έχουν προσδιοριστεί:

  • Η πρακτική της διοικητικής γνωμοδότησης
  • Η πρακτική της δοίκησης
  • Η πρακτική των ειδικοτήτων γνωμοδότησης.

Υπάρχουν επίσης άλλοι παράγοντες που διακρίνουν τους συμβούλους :

  • διανοητική ικανότητα
  • η άποψη που φέρουν ως "ξένοι" δηλαδή άνθρωποι εκτός της επιχείρησης
  • ο χρόνος - για το λόγο ότι ένας πελάτης μπορεί να προσλάβει συμβούλους επιχειρήσεων

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η παροχή διοικητικών συμβουλών είναι μια τέχνη και όπως τις παραδοσιακές τέχνες, αναπτύσσεται με την πρακτική εμπειρία. Κανένας δεν έγινε ειδικός κατασκευαστής γραφείων απλά με την ανάγνωση των βιβλίων πάνω στο θέμα. Ετσι λοιπόν κανένας δεν μπορεί να είναι πλήρως ικανός διοικητικός σύμβουλος χωρίς εμπειρία στην υλοποίηση εργασιών.

Στο ξεκίνημά του ως επαγγελματίας σύμβουλος επιχειρήσεων ο νεοφερμένος θα εργαστεί κάτω από την καθοδήγηση των πιό πεπειραμένων συναδέλφων του. Καθώς ο χρόνος θα περνά, μπορεί να διαχειριστεί προγράμματα αυξανόμενης κλίμακας, ίσως πουλώντας αρχικά τις εργασίες του. Τέλος, ένας σύμβουλος επιχειρήσεων θα είναι αρμόδιος για ένα κέντρο κέρδους ή μια ολόκληρη επιχείρηση.

Το μίγμα του μάρκετινγκ (ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΓΝΚ)

Το μίγμα του μάρκετινγκ

Ο όρος αυτός, σημαίνει το συνδυασμό και συντονισμό των διαφόρων ελεγχόμενων μεταβλητών του μάρκετινγκ, τις οποίες διαλέγει η επιχείρηση και που προσδιορίζουν το πρόγραμμα μάρκετινγκ της επιχείρησης για να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών, προς τους οποίους επιθυμεί να απευθυνθεί σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Το «μίγμα του μάρκετινγκ» είναι ένα σύστημα αλληλεξαρτημένων και αλληλοσχετιζόμενων δραστηριοτήτων του μάρκετινγκ που σχεδιάστηκαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών και τους στόχους της επιχείρησης.
Ο καθορισμός του μίγματος του μάρκετινγκ μπορεί να θεωρηθεί σαν η πιο σπουδαία απόφαση που παίρνει το μάνατζμεντ. Τα κεφάλαια και οι διάφοροι πόροι της επιχείρησης πρέπει να κατανεμηθούν προσεκτικά ανάμεσα στις διάφορες διευθύνσεις, τμήματα και λειτουργίες μέσα σ’ αυτά (τα τμήματα).
Οι ελεγχόμενες μεταβλητές που απαρτίζουν το «μίγμα του μάρκετινγκ» είναι γνωστές σαν τα «4 P’ ς «, δηλ. το προϊόν, η τιμή , η προώθηση και η διανομή.
  • Το προϊόν αναφέρεται όχι μόνο στο φυσικό προϊόν, αλλά και στις σχετικές υπηρεσίες που το συνοδεύουν, όπως είναι η ονομασία και το σήμα του προϊόντος, η συσκευασία και τυποποίηση, οι διάφορες ποικιλίες του προϊόντος κλπ.
  • Η τιμή πρέπει να καθοριστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε το προϊόν να είναι ελκυστικό στην ομάδα των πελατών που απευθυνόμαστε, στα κανάλια διανομής και μέσα στα σχετικά όρια που προβλέπονται από διάφορους αγορανομικούς και φορολογικούς νόμους, ώστε να παρέχουν και ένα ικανοποιητικό κέρδος. Η τιμολόγηση του προϊόντος περιλαμβάνει αποφάσεις σχετικές με το επίπεδο των τιμών, τα περιθώρια και τα είδη των εκπτώσεων και το γεωγραφικό ή μη διαφορισμό των τιμών.
  • Η προώθηση συνίσταται στην επικοινωνία με τους πελάτες ή τους πιθανούς πελάτες για να πληροφορηθούν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, που η διοίκηση του μάρκετινγκ αποφάσισε να γνωστοποιήσει στους πελάτες. Προώθηση σημαίνει επικοινωνία διαμέσου της διαφήμισης, πωλητών της εταιρίας, εκθέσεων, καταλόγων, δημοσιότητας κλπ.
  • Η διανομή συνίσταται στην τοποθέτηση του προϊόντος εκεί όπου θα είναι διαθέσιμο αποτελεσματικά στους πελάτες. Κάθε οικονομία έχει στη διάθεσή της πολλά κανάλια διανομής στο ενδιάμεσο στάδιο του χονδρεμπορίου, όπως και στο τελικό στάδιο της κατανάλωσης με το λιανικό εμπόριο. Η διανομή και τα διάφορα κανάλια διανομής περιλαμβάνουν τη μεταφορά και την αποθήκευση του προϊόντος. Η εκλογή των κατάλληλων καναλιών διανομής μπορεί να επιβάλλει ένα προϊόν στην αγορά ή να προκαλέσει την αποτυχία του.


ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ (ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ )

ΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Μάρκετινγκ ορίζεται το «σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που κατευθύνουν τη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών από τον παραγωγό προς τον καταναλωτή ή αυτόν που κάνει χρήση».
Το μάρκετινγκ αποτελείται από εκείνες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που κατευθύνονται προς την ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών ορισμένων ομάδων καταναλωτών με κάποιο κέρδος.
Μάρκετινγκ είναι το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στη διαπίστωση των τωρινών και μελλοντικών αναγκών των πελατών, στη μελέτη και σχεδιασμό των προϊόντων που προορίζονται για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών, και κατόπιν στην παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, προώθηση, προβολή και πώληση των προϊόντων αυτών στον κατάλληλο τόπο και χρόνο. Επιπλέον παρακολούθηση των καταναλωτών και των αναγκών τους και μετά την πώληση και προσαρμογή των προϊόντων προς τις εξελισσόμενες ανάγκες τους για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της επιχείρησης.


Κυριότερες Τεχνικές Έρευνας Αγοράς

Κυριότερες Τεχνικές Έρευνας Αγοράς
  • Η αξιοποίηση υπαρχόντων πληροφοριών ανήκει στην κατηγορία των εσωτερικών ερευνών.
  • Η τηλεφωνική έρευνα και η προσωπική συνέντευξη ανήκουν στην κατηγορία ερευνών με χρήση ερωτηματολογίων εκ των προτέρων.
  • Οι συζητήσεις με διάφορες ομάδες καταναλωτών ανήκουν στην κατηγορία έρευνας εκ των υστέρων με τη βοήθεια των καταναλωτών.
  • Η μοντελοποίηση της αγοράς ανήκει στην κατηγορία των εξωτερικών ερευνών.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN