Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Έως 240% οι αυξήσεις των τιμών, επτά χρόνια μετά την έλευση του ευρώ

Έως και τριπλάσια από όσα πλήρωναν το 2001 πληρώνουν οι καταναλωτές το 2008 για προϊόντα και υπηρεσίες. Επτά χρόνια μετά, το ευρώ εξακολουθεί να ταλαιπωρεί στις συναλλαγές και να γίνεται «μέσο», ώστε να κρύβεται η ακρίβεια, αφού οι περισσότεροι εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την αξία του νομίσματος.

Πολύ εύκολα πληρώσαμε αμέσως μετά την έλευση του ευρώ 50 λεπτά για ένα μπουκαλάκι νερό στη θέση του παλιού πενηντάρικου, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η αξία του νέου κέρματος ήταν τριπλάσια και πλέον του πενηντάδραχμου.

Ιδού μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Έως το τέλος του 2001 μία επίσκεψη στον γιατρό κόστιζε έως 10.000 δρχ: τα 30 ευρώ της ισοτιμίας πολύ γρήγορα στρογγυλεύθηκαν στα 50 ευρώ, δηλαδή 17.034 δρχ.

Και αν κάποιος είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην Αγ.Παρασκευή πληρώνοντας 68.100.000 δρχ., σήμερα για το ίδιο διαμέρισμα, εάν υπήρχαν οι δραχμές, θα πλήρωνε 105.632.500, δηλαδή 55% ακριβότερα.

Η στάθμευση κόστιζε 2.000δρχ, σήμερα όμως κοστίζει -σε δραχμές 3.407 δηλαδή 70% ακριβότερα. Ακόμα και η τιμή του κουλουριού έφτασε σήμερα τις 205δρχ, όταν το 2001 το πληρώναμε 100δρχ, δηλαδή αύξηση 105%.

Όσο για τις διακοπές, με τα χρήματα έξι ημερών το 2002, σήμερα μια 4μελής οικογένεια μπορεί να πάει διακοπές για τρεις μέρες...

Και όλα αυτά όταν η αύξηση στον βασικό μισθό τα τελευταία επτά χρόνια έφτασε το 44%.

Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη όψη: ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα πωλούνται σήμερα φθηνότερα, κυρίως λόγω της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου: μια τηλεόραση plasma 42 ιντσών κοστίζει σήμερα 88,5% φθηνότερα από ό,τι το 2001, ενώ κατά 94% μειώθηκε η τιμή μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

Σε δυσχερή θέση η ελληνική οικονομία, εκτιμά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Μετά την έκθεση Αλμούνια και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για τεράστιο δημόσιο χρέος, προειδοποιεί για βουτιά στο ρυθμό ανάπτυξης και ζητά τη λήψη νέων μέτρων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η έκθεση του ΔΝΤ διαπιστώνει σοβαρές αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί και ζητεί τη λήψη νέων σκληρών μέτρων στο Ασφαλιστικό, νέους φόρους καθώς και ανατροπές στην αγορά εργασίας με καθήλωση μισθών και ευελιξία στο όριο απολύσεων. Παράλληλα, συνιστά σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις σε υποδομές και μεταφορές όπως λιμάνια, αεροδρόμια.

Το ΔΝΤ προβλέπει βουτιά του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ από 4% το 2007 σε 3,7% το 2008 με παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού- σε μέσα επίπεδα- στο 3,3%. Επίσης, χτυπά καμπανάκι για το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας (άνω του 93% του ΑΕΠ) αλλά και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ μιλά για «σταθερή επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και του συνεχώς αυξανόμενου εργατικού κόστους. Εκεί οφείλεται, σύμφωνα με το Ταμείο, το τρέχον έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ανέρχεται σε 13,8% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ κάνει ξεκάθαρα λόγο για κίνδυνο βουτιάς της οικονομίας μακροπρόθεσμα, οπότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με «χαμηλή ανάπτυξη».

Για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το ΔΝΤ ζητεί τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων και φορολογικά. Εκτός από τις συστάσεις για την περιστολή της φοροδιαφυγής, ζητά την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.

Επιπλέον, ζητείται από την κυβέρνηση να προβεί σε «διεύρυνση» των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και συνιστάται η λήψη μέτρων για τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση ή απελευθέρωση των απολύσεων, αναφέροντας ότι απαιτείται «μείωση των περιορισμών στην προστασία των εργαζομένων», ενώ βάζει στο στόχαστρο και τους κατώτατους μισθούς.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN