Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Παγκόσμιος πανικός από την οικονομική κρίση

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση απειλεί πλέον εκτός από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις τράπεζες αρκετές χώρες στον κόσμο, τις οποίες καλείται να υποστηρίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μην οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.

Χώρες απο τη Λ. Αμερικανική έως την Κεντρ. Ευρώπη κλονίζονται οικονομικά ενισχύοντας το φάσμα του πανικού στις αγορές και το ΔΝΤ είναι υποχρεωμένο μέσα από συντονισμένο σχεδιασμό να χορηγήσει έκτακτα δάνεια και να εξασφαλίσει μια διαρκή γραμμή πίστωσης.

Η λίστα των χωρών που απειλούνται άμεσα μεγαλώνει κάθε μέρα που περνά και περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική και την Τουρκία.

Οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των τραπεζών του δυτικού κόσμου για να δημιουργηθούν εργοστάσια και να αγοραστεί ο εξοπλισμός που απαιτείται, ώστε να υπάρξουν εξαγωγές προϊόντων προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Με τη διεθνή τραπεζική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί παγκοσμίως οι επενδύσεις παρέλυσαν και πολλές χώρες βρίσκονται προ αδιεξόδου.

Είναι αμφίβολο αν ακόμη και το ΔΝΤ μπορεί να υποστηρίξει τις οικονομίες των χωρών που απειλούνται και θα χρειαστεί η βοήθεια της Ιαπωνίας και των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για να καταρτιστεί ένα βασικό πρόγραμμα βοήθειας.

Το ΔΝΤ διαθέτει 250 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δάνεια όλων των ειδών ενώ για ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα βοήθειας των χωρών που αντιμετωπίζσουν κρίση θα απαιτηθεί γραμμή πίστωσης τουλάχιστον 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Στην τραγική λίστα κινδύνου βρίσκονται Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Τουρκία, Ν. Αφρική, Αργεντινή, Ισλανδία, Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Οι παραπάνω χώρες στρέφονται για βοήθεια προς τις ΗΠΑ καθώς τα πρϊόντα που εξάγουν κατευθύνονται κυρίως προς την αμερικανική αγορά.

Η οικονομική κρίση δημιουργεί και πολιτική αναταραχή αφού λαμβάνονται μέτρα που πλήττουν ασφαλιστικά κεκτημένα και ανατινάζουν μισθούς και συντάξεις, όπως η απόφαση της Αργεντινής για εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα μπορεί να οδηγήσει τις οικονομίες χωρών σε άμεσο κίνδυνο και υπεύθυνες γιαυτό είναι οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί των ανεπτυγμένων χωρών από τις οποίες ξεκίνησε η κρίση.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα προς τη συνάντηση του Γκρουπ των 20 χωρών που έχουν οργανώσει για τις 15 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος Μπους και ο υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον για να εξευρεθεί κάποια λύση, όμως οι δυνατότητες που υπάρχουν στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ περιορισμένες.

Οι κεντρικές τράπεζας της Βραζιλία και του Μεξικού αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους δανεισμού για την υποστήριξη των οικονομιών τους και η Ουγγαρία έλαβε δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ουγγαρία, Ισλανδία, Πακιστάν, Λευκορωσία και Ουκρανία στρέφονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για κατεπείγοντα δάνεια, παρά τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τους εξαιρετικά σκληρούς όρους που θα τους επιβληθούν.

Νέα παράταση στο κτηματολόγιο

Μπορεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς να απέκλειε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο εθνικό κτηματολόγιο, όμως σήμερα υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η προθεσμία έως τις 21 Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες οι ουρές είχαν επιστρέψει στα γραφεία κτηματογράφησης και τα υποθηκοφυλακεία, ενώ αίτημα για νέα παράταση είχαν υποβάλλει τόσο ο Συνήγορος του Πολίτη, όσο και άλλοι φορείς.

Βλέποντας την κατάσταση αυτή ο κ. Σουφλιάς έδωσε νέα παράταση, τόνισε όμως ότι η ημερομηνία αυτή είναι καταληκτική.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Από τις 22 Μαΐου που ανακοίνωσα την έναρξη των νέων προγραμμάτων κτηματογράφησης και μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει πέντε μήνες, ένα πραγματικά επαρκέστατο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί ο καθένας να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου και προβλεπόταν ως προθεσμία υποβολής των δηλώσεων η 30η Σεπτεμβρίου. Στα τέλη Αυγούστου λόγω του καλοκαιριού ανακοίνωσα την παράταση της διαδικασίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.
Σήμερα ανακοινώνω την απόφασή μου να παραταθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου. Οφείλω, όμως να δηλώσω ότι η ημερομηνία είναι καταληκτική και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση».

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN