Σάββατο 7 Ιουνίου 2008

Πότε, πώς και πού θα πληρώσετε για το κτηματολόγιο

Το ποσό των 35 ευρώ για το κάθε ακίνητο που κατέχουν (ή των 20 ευρώ για κάθε βοηθητικό χώρο, όπως parking, αποθήκη κ.ά.) στις 107 περιοχές της χώρας που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, θα κληθούν να καταβάλλουν από τις 17 Ιουνίου και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 οι περίπου 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες τους.

Για όσους διαμένουν στο εξωτερικό, το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των δηλώσεων δικαιωμάτων επί ακινήτων θα είναι μεγαλύτερο κατά τρεις μήνες, θα λήγει δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου 2008.

Υπόχρεοι για την υποβολή των δηλώσεων δικαιωμάτων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στο δήμο Αθηναίων και σε άλλους 68 δήμους στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη συμπρωτεύουσα και σε ακόμη 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στις πρωτεύουσες 23 νομών της χώρας (πλήρης κατάλογος με τους δήμους που εντάσσονται στο Κτηματολόγιο υπάρχει στο τέλος του άρθρου).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως σε όσους δεν προσέλθουν στα κτηματολογικά γραφεία για να καταθέσουν τη δήλωση δικαιωμάτων ή δεν την αποστείλουν ηλεκτρονικά εντός του χρονικού περιθωρίου που έχει καθοριστεί, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 50 μέχρι και 1.500 ευρώ. Που και πως, όμως, υποβάλλεται η δήλωση δικαιωμάτων;

* Καταρχάς, δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους είναι υποχρεωμένα να υποβάλουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα σε ένα ή περισσότερα ακίνητα, είτε πρόκειται για πλήρη είτε για ψιλή κυριότητα, είτε για επικαρπία είτε για οποιαδήποτε άλλη δουλεία.

* Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως στις 107 υπό κτηματογράφηση περιοχές, είτε πρόκειται για αγροτικά είτε πρόκειται για αστικά ακίνητα.

* Περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα του ενός πρόσωπα τότε θα πρέπει να το δηλώσουν –και άρα να καταβάλουν ξεχωριστά ο καθένας το «κτηματόσημο»– όλοι όσοι φέρονται ως ιδιοκτήτες του.

* Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης («κτηματόσημο») έχει προσδιοριστεί στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες είναι 20 ευρώ για το κάθε ακίνητο.

* Τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν περισσότερα των δύο δικαιωμάτων κυριότητας ή δουλείας επί αγροτικών ακινήτων, καταβάλλουν πάγιο τέλος που αφορά μόνο δύο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό των ακινήτων που κατέχουν.

* Η πληρωμή του «κτηματόσημου» θα γίνεται μέσω των καταστημάτων των 13 μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Το αποδεικτικό της καταβολής του πάγιου τέλους θα πρέπει να επισυνάπτεται από τον υπόχρεο στο έντυπο της δήλωσης δικαιωμάτων. Αν δεν υπάρχει αυτό το αποδεικτικό, τότε η δήλωση δικαιωμάτων δεν θα γίνεται δεκτή.

* Οι δηλώσεις δικαιωμάτων υποβάλλονται από τον ίδιο τον υπόχρεο είτε από εκπρόσωπό του κατόπιν εξουσιοδότησης στα 94 κτηματολογικά γραφεία που θα λειτουργούν ανά την Ελλάδα. Η εταιρεία του Εθνικού Κτηματολογίου θα ανακοινώσει το προσεχές διάστημα τις διευθύνσεις των κτηματολογικών γραφείων. Επίσης, οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά.

Εκτός της δήλωσης δικαιωμάτων και του αποδεικτικού πληρωμής του πάγιου τέλους κτηματογράφησης, οι υπόχρεοι θα πρέπει να επισυνάπτουν φωτοαντίγραφο του τίτλου κτήσης (π.χ. συμβόλαιο). Οι υπόχρεοι υποβάλουν επίσης, εφόσον υπάρχουν, φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μετεγγραφής και τοπογραφικό διάγραμμα του ακινήτου. Σε περίπτωση που το ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός ακινήτου είναι πιο σύνθετο (π.χ. χρησικτησία ή κληρονομιά) θα απαιτούνται επιπλέον έγγραφα.

Όσον αφορά την υποβολή της δήλωσης δικαιωμάτων με ηλεκτρονικό τρόπο, σημειώνεται πως αυτό θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr Σε αυτή την περίπτωση, τα απαιτούμενα συνυποβαλλόμενα έγγραφα θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης, ενώ η πληρωμή του «κτηματόσημου» γίνεται με πιστωτική κάρτα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας (υποβολή δηλώσεων δικαιωμάτων, έλεγχος, τελική ανάρτηση δικαιωμάτων), οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις 107 περιοχές που εντάσσονται στο Εθνικό Κτηματολόγιο θα κληθούν να καταβάλουν και το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης. Αυτό έχει προσδιοριστεί στο 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, μειωμένης κατά το ποσό των 20.000 ευρώ. Ως ανώτατο ύψος του αναλογικού τέλους κτηματογράφησης έχει οριστεί το ποσό των 900 ευρώ ανά ακίνητο. Η πληρωμή του «κτηματόσημου» και του αναλογικού τέλους δεν αφορά τα ακίνητα στις περιοχές που εντάχθηκαν στο Εθνικό Κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δηλώσεις δικαιωμάτων, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε. θα θέσουν σε λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα ειδικό τετραψήφιο αριθμό (1015) για την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων.

Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/



MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN