Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ 10% ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ...

Ρεπορτάζ : Νίκος Χ. Ρουσάνογλου
(από την Καθημερινή)
Συνεχίζεται η πτώση των τιμών των κατοικιών στην Αττική, καθώς σύμφωνα με έκθεση της Aspis Real Estate για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφεται υποχώρηση έως και 10%. Τη μεγαλύτερη κάμψη σημειώνουν οι μεταχειρισμένες κατοικίες, οι...
τιμές των οποίων μειώνονται με ποσοστό που κυμαίνεται από 6% έως και 10% κατά μέσον όρο. Στον αντίποδα, όπως έχει επισημάνει κατά καιρούς και η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές, καθώς ο ρυθμός της πτώσης τους διαμορφώνεται μεταξύ 4% και 9%. Πάντως, για πρώτη φορά, η Aspis Real Estate, παραδέχεται, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Δανιήλ Ψωμιάδη, ότι «η εικόνα της αγοράς ακινήτων είναι παγωμένη με αισθητή μείωση των αγοραπωλησιών σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Ταυτόχρονα τονίζει ότι για να υπάρξει ανάκαμψη, απαιτείται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω εξομάλυνση των τιμών, όπως και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), παράγοντες που εφόσον μετουσιωθούν σε πράξη, θα συμβάλουν στη μείωση του κόστους αγοράς ακινήτων. Οσον αφορά την πορεία των τιμών ανά γεωγραφική ζώνη, ο Πειραιάς και τα γύρω προάστια κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τις τιμές να μειώνονται κατά 9% τόσο στα νεόδμητα, όσο και στα μεταχειρισμένα ακίνητα. Τα παλαιότερα ακίνητα στην περιοχή της Αμφιάλης μειώθηκαν κατά 17%, κατακτώντας και τον μη ζηλευτό τίτλο του «πρωταθλητή» των απωλειών. Τα παλαιότερα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας διατηρούν όμως την πρωτοκαθεδρία των μειώσεων στο σύνολο του Λεκανοπεδίου, με τα διαμερίσματα στου Ζωγράφου να υποχωρούν κατά 23% σε 1.700 ευρώ/τ.μ. (από 2.200 ευρώ/τ.μ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009). Συνολικά, τα παλιά ακίνητα του κέντρου μειώθηκαν με ρυθμό 10% κατά μέσον όρο. Στον αντίποδα, τα νεόδμητα ακίνητα των βορείων προαστίων σημείωσαν τις μικρότερες απώλειες, καθώς η πτώση δεν ξεπέρασε το 4% κατά μέσον όρο, με τα ακίνητα σε Π. Ψυχικό και Φιλοθέη να διατηρούν τις αξίες τους σταθερές. Ασφαλώς, υπάρχουν περιοχές, όπως η Νέα Ιωνία και η Αγία Παρασκευή, όπου η κάμψη των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 8% και 7% αντίστοιχα, ενώ στα μεταχειρισμένα ακίνητα των βορείων προαστίων, η Πεύκη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση με 13%. Οσον αφορά την αγορά των νοτίων προαστίων, εκεί οι νέες κατασκευές κατέγραψαν μεγαλύτερες μειώσεις απ’ ό,τι οι μεταχειρισμένες, που επέδειξαν μεγαλύτερες αντοχές στις καθοδικές πιέσεις. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος της υποχώρησης των τιμών των νεόδμητων διαμορφώθηκε σε 8%, έναντι 6% των παλαιότερων ακινήτων.

Ποιοί ελέγχουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα;

Το παρακάτω βίντεο είναι το προτελευταίο μέρος του πιο αποκαλυπτικού και εμπεριστατωμένου ντοκυμαντέρ για τους Διεθνείς Τραπεζίτες και τον ιδιωτικό έλεγχο του χρήματος.Καλούμε όλους τους αναγνώστες μας να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ  όλα τα βίντεο του 4ωρου ντοκυμαντέρ που μας έχει μείνει ένα ελάχιστο μέρος για να μεταφράσουμε(ελληνικούς υπότιτλους φτιάχνουμε).
Στείλ'τε το σε φίλους σας και όσοι σπουδάζετε, ειδικά στις οικονομικές σπουδές, δώστε το στους καθηγητές σας.

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN