Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Στα 110 δισ. ευρώ ανήλθε το χρέος των νοικοκυριών στις τράπεζες το πρώτο 5μηνο

Mε επιταχυνόμενο ρυθμό αυξήθηκαν οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο πρώτο πεντάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος οι συνολικές οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος Μαίου έφθασαν τα 230,7 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 22% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Στο τετράμηνο φέτος οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα αυξάνονταν με ρυθμό 21,9%. Αντιθέτως στο σύνολο της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή και του Δημόσιου Τομέα, η πιστωτική επέκταση στο πεντάμηνο εμφανίζει μικρή επιβράδυνση, καθώς ο ρυθμός της υποχώρησε στο 17,2% από 17,5% που ήταν στο τετράμηνο.

Πιο αναλυτικά, το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αυξάνεται με επιβραδυνόμενο ρυθμό 19,3% από 19,9% στο τετράμηνο και έφθασε στο τέλος του πρώτου πενταμήνου τα 110 δισ. ευρώ.

Τα 73 δισ.ευρώ αφορά στο υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες (7,3 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι χορηγήσεις στα στεγαστικά δάνεια «φρενάρουν», καθώς στο πεντάμηνο ο ρυθμός αύξησης τους υποχώρησε στο 17,7% από 18,3% που ήταν στο τετράμηνο.

Τα 34 δισ. ευρώ (στα οποία συμπεριλαμβάνοται και 4 δισ. ευρω που έχουν τιτλοποιηθεί) αφορά στο χρέος των νοικοκυριών σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Και στην καταναλωτική πίστη καταγράφεται επιβράδυνση των χορηγήσεων καθώς στο πεντάμηνο αυξήθηκαν κατά 19,2% έναντι αύξησης 19,4% που είχε καταγραφεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους.

Τα υπόλοιπα 2,9 δισ. ευρώ αφορούν τις λοιπές κατηγορίες δανείων που έχουν χορηγηθεί στα νοικοκυριά. Τα δάνεια της συγκεκριμένης αυτής κατηγορίας αυξάνονται με ρυθμό 32%.

Σε αντίθεση με τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυτές προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Οι συνολικές τους οφειλές σε δάνεια (συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιηθεί) και εταιρικά ομόλογα έφθασε στο τέλος Μαίου στα 120,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα των δανείων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν στο πεντάμηνο με ρυθμό 24,5% έναντι ρυθμού 23,7% που είχε παρατηρηθεί στο τετράμηνο.

Στο σκέλος των καταθέσεων παρατηρείται σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού με τον οποίον αυτές αυξάνουν, γεγονός που οφείλεται στα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες.

Στο σύνολο της οικονομίας καταθέσεις και συμφωνίες επαναγοράς (repos) αυξήθηκαν στο πεντάμηνο κατά 15% φθάνοντας τα 205,5 δισ.ευρώ. Στο τετράμηνο το σύνολο των καταθέσεων είχε καταγράψει αύξηση κατά 13,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Οσον αφορά στα ταμειακά στοιχεία εκτέλεσης του Προυπολογισμού που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό έλλειμμα στο τέλος Μαίου έφθασε τα 5,1 δισ.ευρώ (2,1% του ΑΕΠ) καταγράφοντας μείωση κατά 16% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.


Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN