Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

Ερωτήματα και απορίες διατύπωσαν χθες οι πολίτες κατά την πρώτη ημέρα της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων στο Κτηματολόγιο στις 107 νέες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι πρωτεύουσες των νομών όλης της χώρας, οι οποίες δεν είχαν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο με παλαιότερα προγράμματα. «Το Βήμα» κατέγραψε τα κυριότερα ερωτήματα που διατυπώθηκαν στα Κτηματολογικά Γραφεία της χώρας και δίνει απαντήσεις:

1. Ως πότε πρέπει να δηλωθούν τα ακίνητα;

Οι πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία στις 107 περιοχές καλούνται να τη δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τις 17 Ιουνίου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Οι ομογενείς και οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους ως τις 30 Δεκεμβρίου 2008. Για τις εκπρόθεσμα υποβαλλόμενες δηλώσεις ο νόμος προβλέπει την πληρωμή προστίμου.

2. Τι γίνεται στις περιπτώσεις κατοχής ψιλής κυριότητας σε ακίνητο;

Η δήλωση αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό να το δηλώσουν. Ειδικότερα, όποιος έχει πλήρη ή ψιλή κυριότητα ακινήτου υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, όπως και όποιος έχει επικαρπία ακινήτου ή άλλη προσωπική ή πραγματική δουλείας (οποιουδήποτε περιεχομένου), ο δικαιούχος εμπράγματης ασφάλειας, κατάσχεσης εγγραπτέας αγωγής, εγγραπτέας μίσθωσης (χρονομεριστική, χρηματοδοτική, υπερεννεαετής) και κάθε δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου δικαιώματος. Οποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, δηλαδή αν κάποιος αγοράσει ακίνητο μέσα στο καλοκαίρι ή έως ότου οριστικοποιηθούν οι εγγραφές στο Κτηματολόγιο σε περίπου τέσσερα χρόνια, υποχρεούται να υποβάλει δήλωση, άσχετα αν το δικαίωμα έχει ήδη δηλωθεί από τον προηγούμενο δικαιούχο.

Υποχρέωση δήλωσης έχουν και όσοι διαχειρίζονται ξένη περιουσία.

3. Αν ένα ακίνητο ανήκει σε δύο ή περισσότερα άτομα;

Σε περίπτωση συγκυριότητας, ο κάθε συγκύριος πρέπει να δηλώσει το ποσοστό της συγκυριότητάς του.

Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, υπόχρεος είναι ο κάθε κληρονόμος κατά το μερίδιό του επί του ακινήτου που κληρονομεί.

Σε περίπτωση σύστασης κάθετης ή οριζόντιας ιδιοκτησίας επί ακινήτου, υπόχρεος είναι ο κάθε ιδιοκτήτης για το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.

Σε περίπτωση που έχει συσταθεί πραγματική δουλεία (π.χ. διόδου, θέασης) επί ακινήτου, δήλωση υποβάλλουν ο δικαιούχος της δουλείας για το δικαίωμα της δουλείας του επί του ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα της κυριότητάς του στο δικό του ακίνητο, ενώ ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου υποβάλλει δήλωση για την κυριότητα στο δικό του ακίνητο.

4. Αν το ακίνητο έχει αγοραστεί με ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο; Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κάνουν δήλωση ο ιδιοκτήτης για το δικαίωμα της κυριότητάς του και η δανείστρια τράπεζα για το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση).

5. Δηλώνονται και τα εκτός σχεδίου; Ναι. Η δήλωση αφορά όλα τα ακίνητα των 107 περιοχών, είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου, είτε είναι αγροτικά, είτε είναι αστικά.

6. Τι ισχύει σε ειδικές περιπτώσεις; Υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτησιών, για τις οποίες απαιτείται η υποχρεωτική κατάθεση εγγράφων ως εξής:
Αν η κυριότητα επί ενός ακινήτου έχει περιέλθει στον δηλούντα δυνάμει διαφορετικών τίτλων (π.χ. το 25% με δωρεά, το 30% με γονική παροχή και το 45% με αγορά), απαιτείται η κατάθεση όλων των τίτλων.
Αν το δικαίωμα έχει αποκτηθεί με κληρονομιά, μπορεί να δηλωθεί ακόμη και αν δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς (ή άλλη ισοδύναμη πράξη, όπως κληρονομητήρια). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσκομιστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης. Συγκεκριμένα:


* Κληρονομιά με διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται ο τίτλος του κληρονομούμενου, εφόσον υπάρχει, ληξιαρχική πράξη θανάτου, αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.

* Κληρονομιά χωρίς διαθήκη: Θα πρέπει να υποβάλλονται ο τίτλος του κληρονομούμενου, εφόσον υπάρχει, ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.


* Σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη χρησικτησία, αν δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβληθούν έγγραφα που να αποδεικνύουν τη χρησικτησία, όπως λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις, κ.λπ. Από τα έγγραφα θα πρέπει να αποδεικνύεται 20ετής νομή και κατοχή του ακινήτου.

7. Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Μαζί με το έντυπο της δήλωσης του νόμου 2308/ 1995 Δ1 για φυσικά πρόσωπα πρέπει να επισυναφθούν:

α) Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα, όπως συμβόλαια που έχουν γίνει από συμβολαιογράφο. Για την πληρέστερη καταχώριση της δήλωσης είναι προαιρετική η υποβολή πιστοποιητικού μετεγγραφής του οικείου υποθηκοφυλακείου. Επίσης προαιρετική είναι η υποβολή τοπογραφικού διαγράμματος αν πρόκειται για αγροτεμάχιο, όπως και απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας.

β) Αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης. γ) Κατά την υποβολή της δήλωσης χρειάζεται απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και η επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Αν δεν υπάρχει ΑΦΜ, ο ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποκτήσει.

8. Πού υπάρχουν τα αναγκαία έντυπα;

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, στα ΚΕΠ ή στο www. ktimatologio.gr διατίθενται τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπο της δήλωσης του Ν. 2308/1995, οδηγίες συμπλήρωσης, έντυπο πληρωμής πάγιου τέλους κτηματογράφησης) και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης και τον υπολογισμό του πάγιου τέλους κτηματογράφησης.

9. Πού θα υποβληθούν οι δηλώσεις;

Για την εξυπηρέτηση των πολιτών, η Κτηματολόγιο ΑΕ δημιούργησε 76 Γραφεία Κτηματογράφησης στα οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις.

10. Για την υποβολή της δήλωσης πρέπει προηγουμένως να πληρωθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης;

Ναι. Η καταβολή του πάγιου τέλους αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η δήλωση. Στις αστικές περιοχές το πάγιο τέλος είναι 35 ευρώ ανά δικαίωμα, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, γκαράζ), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, το τέλος είναι 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν για ένα ακίνητο υπάρχουν δύο συνιδιοκτήτες, θα καταβάλουν και οι δύο το τέλος κτηματογράφησης. Σε ακίνητα που είναι ενιαία, όπως μονοκατοικίες, δεν υποβάλλεται χωριστή δήλωση για γκαράζ και αποθήκες. Ειδικά στις αγροτικές περιοχές όποιοι δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα, καταβάλλουν πάγια τέλη για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, δηλαδή περίπου ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να καταβάλει πρόσθετο τέλος 1ο/οο επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αφαιρουμένων από αυτήν 20.000 ευρώ.

11. Πού θα πληρωθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης;

Στις Τράπεζες Αlpha Βank, ΕGF Εurobank, Μarfin Εγνατία, Ρrobank, Αγροτική, Αττικής, Γενική, Εθνική, Εμπορική, Κύπρου, Πειραιώς, Δωδεκανήσου, Χανίων.

Το αποδεικτικό καταβολής θα επισυνάπτεται στο έντυπο της δήλωσης.

12. Υπάρχει άλλος τρόπος υποβολής της δήλωσης;

Εκτός από την υποβολή της δήλωσης στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την καταθέσουν, μαζί με τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα, με συστημένη ταχυδρομική αποστολή μέσω ΕΛΤΑ ή courier στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή μπορούν να υποβάλουν δήλωση ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www. ktimatologio.gr. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα στην περίπτωση αυτή είτε θα σαρωθούν και θα αποσταλούν ηλεκτρονικά είτε θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

Marketing Power Thessaloniki's Marketing Consultants

ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://www.marketingpower.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

MYSTERY SHOPPING, ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ, MARKETING CONSULTING , ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, MARKETING PLAN